Najzanimljiviji sajt Balkana

Naučnici fizičari sa Princetona Juan Maldacena, Aleksej Milekhin i Fedor Popov izjavili su: "Konstruisali smo rešenje za prolazne crvotočine u četiri dimenzije." prostije rečeno pronađeno rešenje prelaska veoma udaljenih tačka u svemiru u deliću sekunde ...

Oni su istakli da su to postigli postavljanjem velikog magnetnog naboja blizu crnih rupa.


"To je rešenje Ajnštajn-Maksvel teorije plus nabijeni fermioni bez mase. Fermioni uzrokuju negativnu energiju, poput Kazimirovog efekta (koji pokazuje da kvantna teorija polja dozvoljava da se u nekim delovima vakuuma pojavi negativna energija u odnosu na regularnu količinu energije u vakuumu), što omogućava crvotočinu. To je dugačka crvotočina koja ne vodi do kršenja uzročnosti u prostoru svemira. Može se posmatrati kao par zapetljanih skoro ekstremnih crnih rupa sa interakcionim terminom generisanim razmenom polja fermiona. Rešenje se može ugraditi u Standardni model smanjenjem njegove veličine u poređenju sa Fermijevom skalom" – naveli su naučnici.


Crvotočina je teorijski prolaz kroz prostor i vreme koji može da stvori prečice za duža putovanja širom univerzuma.

Oni su objasnili da je rotiranje crnih rupa bilo važno kako bi se one držale odvojenima, bar za neko vreme dok elektromagnetna radijacija ne uzrokuje da oslobode energiju i konačno se spoje jedna sa drugom.

"Rezultirajuća crvotočina može se sagledati kao isprepleteno stanje dve crne rupe. To je prohodna crvotočina u četiri dimenzije. Ona balansira klasičnim i kvantnim efektima i poseduje netrivijalnu topologiju prostor-vreme, koja je zabranjena u klasičnoj teoriji" rekli su fizičari, preneo je britanski "Ekspres".

Crne rupe su moćna područja gravitacije kojoj ništa, čak ni svetlost, ne može izmaći. Naučnici, međutim, nisu sigurni šta se tačno dešava kad se objekat uvuče u crnu rupu. Neki teoretišu da se crne rupe ponašaju kao crvotočine između dve tačke u vremenu i prostoru, a ako je to tako takvi tuneli mogli bi se koristiti za trenutno prelaženje ogromnih razdaljina, a možda čak i putovanje kroz vreme.
Dr Mičio Kaku, teoretski fizičar Gradskog koledža Njujorka, kaže da neki naučnici veruju da se crne rupe ponašaju kao “kapije” kroz univerzum.

"A onda je pitanje šta leži na drugom kraju univerzuma. Još jednom ulazimo u carstvo naučne fantastike jer jednačina Alberta Ajnštajna razbija dve najzanimljvije tačke u prostoru i vremenu. Prva je centar crne rupe, gde su njegove jednačine beskorisne. Ajnštajn je predvideo da se crne rupe mogu koristiti kao vremeplovi ili kapije za druge univerzume, ali te njegove jednačine su nepouzdane jer gravitaciona sila u centru crne rupe postaje beskonačna a to je besmisleno" ističe Kaku.

Ali, odgovor na pitanje šta je sa druge strane možda se krije u teoriji struna, koja kako objašnjava opisuje univerzum kao mehur, koji se širi i sudara sa ostalima.

Ali, šta je sa vremenskim putovanjem? Još jednom moramo da se oslonimo na teoriju struna, ali ona nije dovoljno napredna da odgovori na to pitanje. Ako je vreme reka kako je Ajnštajn rekao, onda postoji mogućnost da ta reka vremena ima svoj evirove. A ako ima virove, takozvane zatvorene vremenske lupove, to bi vam recimo omogućilo da napustite vašu kancelariju i vratite se pre nego što se otišli. Drugim rečima, mogli bi se vratiti juče – navodi Kaku.

On je ukazao da ova teorija može delovati besmisleno, ali da je logičan zaključak Ajnštajnovih jednačina.Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1