Najzanimljiviji sajt Balkana

kometaNaučnici tvrde da su u jednom komadu meteorita koji je pao na Zemlju pre 30 godina pronašli netaknuti vanzemaljski protein.! Ako se ove tvrdnje naučnika potvrde, odnosno njihovi nalazi,... radiće se o prvom pronađenom proteinu koji ne potiče sa planete Zemlje.!

Fizičar Malcolm McGeoch iz korporacije PLEX i njegovi kolege koristili su savremenu tehnologiju masene spektrometrije kako bi analizirali aminokiseline u meteoritu " Acfer 086", koji je pronađen u Alžiru 1990. godine, piše Science Alert.


Iako vanzemaljski protein nije automatski i dokaz vanzemaljskog života jer proteini mogu nastati iz raznih prirodnih procesa, život, koliko nam je poznato, ne može postojati bez ovih građevinskih blokova.


Tim je u meteoritu pronašao jači signal aminokiseline glicin i otkrio da je ona povezana s drugim elementima, poput železa i litijuma. Kasnije je shvatio da ta aminokiselina ne postoji samostalno, već da je deo novootkrivenog proteina koji su nazvali "hemolitin".

Iako hemolitin po strukturi nalikuje zemaljskim proteinima, njegov omer deuterijuma i vodonika ne odgovara ničem na Zemlji, ali je u skladu s onim za što se očekuje da će se naći na kometi. Naučnici zbog toga smatraju da je ovaj protein vanzemaljskog porekla i da se verovatno formirao u proto-solarnom disku pre više od 4,6 milijardi godina.

Tim napominje kako postoji mogućnost da se zapravo radi o polimeru, širem skupu molekula kojoj pripadaju i proteini, što bi ipak značilo da se ne radi o "malim zelenim" molekulama.

Kako bi se potvrdilo vanzemaljsko poreklo, odnosno postojanje proteina hemolitina, nezavisni naučnicii trebali bi masenom spektrometrijom odrediti ovaj spektar te pomoću softvera za modeliranje pokušati replikovati strukture koje proizvode iste ili slične spektre. To bi moglo pomoći da se odredi radi li se o novom proteinu ili o nekoj drugoj vrsti polimera.

Istraživanje čiji je naziv "Hemolithin: a Meteoritic Protein containing Iron and Lithium" predato je na arXiv.Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1