Najzanimljiviji sajt Balkanateleportacija zemlja nauka
Izgleda se polako ostvaruje tehnologija iz serijala kultne serije "Star Trek" tj teleportacija.Prvi put u istoriji čovečanstva naučnici su teleportovali jedan objekat u Zemljinu orbitu!...

Kineski naučnici uspešno su teleportovali foton sa Zemlje na satelit u orbiti na visini većoj od 500 kilometara.!

Satelit "Misijus" je visoko osetljivi foto prijemnik sposoban da detektuje kvantna stanja pojedinačnih fotona ispaljenih sa tla.

"Micius" satelit  je lansiran kako bi naučnici mogli da testiraju razne tehnološke gradivne materije za kvantna dostignuća, uključujući mrežu, kriptografiju i – teleportaciju.

Ova mini teleportacija takođe je prvi rezultat ovih eksperimenata. Ne samo što su prvi put teleportovali objekat sa tla u orbitu, naučnici su stvorili i prvu kvantnu mrežu satelit-tlo, i oborili rekord za najveću razdaljinu na kojoj je izmereno umrežavanje.

"Teleportacija na velike daljine prepoznata je kao osnovni element u protokolima poput kvantnih mreža na velikoj skali i distribuirano kvantno računanje. Prethodni eksperimenti sa teleportacijom između udaljenih lokacija bili su ograničeni na distance od 100 kilometara, usled gubitka fotona u optičkim vlaknima ili Zemljinoj optičkoj komunikaciji u slobodnom prostoru " saopštio je tim naučnika za “MIT tehnology review ".

Podsećamo vas da su naučnici ne tako daleko, početkom devedesetih, samo nagađali da je teleportacija uz pomoć kvantne fizike moguća.

Od tada je ovaj proces postao standardna operacija u kvantnim optičkim laboratorijama širom sveta. Prošle 2016. godine dva odvojena tima oizvršili su prvu u svetu kvantnu teleportaciju van laboratorije.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1