Najzanimljiviji sajt Balkana

Tokom pokušaja regeneracije timusne žlezde, istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu možda su slučajno pronašli rešenje da se uspori proces starenja, pa čak i preokrenuti biološko starenje, potvrđuje nova naučna studija.!...

U okviru kalifornijske studije naučnici su u toku jedne godine ispitivali koktel od tri uobičajena leka - hormona rasta i dva leka za dijabetes, kako bi podstakli regeneraciju timusne žlezde.


Međutim, prema studiji objavljenoj u časopisu Nature, istraživači su otkrili da su učesnici izgubili u proseku dve i po godine na svom "epigenetskom satu", merenom analizom tragova na genima neke osobe prenosi portal B92.net

"Očekivali smo da ćemo usporiti biološki sat, ali ne i da ćemo ga preokrenuti", rekao je istraživač sa Kalifornijskog univerziteta iz Los Anđelesa Stiv Horvat.

"Sve to deluje nekako futuristički", kaže on.
Istraživači upozoravaju da su nalazi preliminarni, jer je u studiju bilo uključeno samo devetoro učesnika i studija nije uključivala kontrolnu grupu, ali ako se potvrdi - uticaj na zdravstvenu zaštitu i mogućnost uticaja na proces starenja može biti ogroman.

Epigenetski sat se meri zapisom hemijskih promena u DNK strukturi organizma. Glavna svrha studije bila je testiranje - da li se hormon rasta može koristiti za obnavljanje tkiva u žlezdi timusa, koja je ključna za imunološku funkciju. Žlezda nakon puberteta počinje da se smanjuje.

Prethodne studije su pokazale da hormon rasta podstiče regeneraciju timusa, ali može i da izazove dijabetes, zbog čega su lekovi za dijabetes i uključeni u poslednju studiju.

Naučnici su ispitivali epigenetske satove kod dobrovoljaca, zaključivši da su se četiri različite mere epigenetskih satova svakog od učesnika tokom procesa znatno promenile.

"Ovo pokazuje da je biološki efekat lečenja jak", rekao je Horvat.

Šestoro učesnika dalo je uzorke krvi šest meseci nakon ispitivanja, a efekat je ostao isti, što je Horvata učinilo vrlo optimističnim za buduća ispitivanja.

Testovi će uključivati raznovrsnije učesnike po uzrastu, polu i nacionalnosti, a tri leka c´e se testirati nezavisno, da bi se utvrdili specifični efekti.



Dodaj komentar




Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1