Najzanimljiviji sajt Balkana

Quadruped zivi robotiNaučnici sa Univerziteta Vermont zajedno sa stručnjacima Univerziteta Tufts stvorili ove žive robote od matičnih stanica(ćelija) .Oni su od matičnih ćstanica žaba stvorili prve žive robote koji se mogu samoobnavljati.!..

Roboti su nazvani ksenoboti (eng. reči xenobots)a dobili su ime po afričkoj pandanškoj (lat. xenopus laevis), vrsti žabe iz čijih su matičnih stanica (ćelija) stvoreni.


Ove mini "mašine-roboti" manji su od milimetra i dovoljno mali da mogu putovati kroz ljudsko telo. Mogu hodati i plivati, preživeti sedmicama bez hrane i raditi u grupama, piše CNN.


Naučnici su uzeli matične stanice iz embriona žabe i ostavili ih u inkubaciji. Zatim su stanice izrezali i preoblikovali u posebne "telesne forme" koje je dizajnirao superračunar odnosno u oblike koji "nikad do sada nisu postojali u prirodi".!

Novonastale stanice su nakon toga počele samostalno funkcionisati. Stanice kože vezale su se na takav način da su formirale strukturu robota, dok su pulsirajuće stanice srčanog mišića omogućile robotu da se sam kreće.

Ksenoboti imaju i sposobnost samoizlečenja, kada su naučnici i posekli jednog od njih, on je sam zacelio i nastavio se kretati. "Ovo je nova forma živih robota", rekao je račuarski naučnik Džošua Bongard sa Univer Vermont.

"Ne spada ni u tradicionalne robote ni u poznate životinjske vrste. To je potpuna nova kategorija: živi organizam koji se može programirati!", dodao je naučnik Džošua

Ksenoboti bi se potencijalno mogli upotrebiti za niz zadataka, navodi se u studiji koju je delomično finanisrala američka Agencija za napredna istraživanja u području obrane koja nadgleda razvoj tehnologije za vojnu upotrebu (ah.. zar smo u to sumljali op.aut).

Ti bi se roboti mogli koristiti za čišćenje radioaktivnog otpada, prikupljanje mikroplastike u oceanima, prenošenje lekova unutar ljudskog tela ili čak čišćenja čepova u arterijama. Ovi mini roboto -mašine, čak kako smo rekli gore, mogu preživeti bez hrane tj. u tekućini bez dodatnih hranjivih sastojaka danima ili sedmicama , što ih čini pogodnim za unutarelesnu isporuku lekova.

Osim toga, naučnici bi pomoću ksenobota mogli naučiti više o principima stanične biologije, što bi doprinelo budućem napretku u spoznajama o ljudskom zdravlju i tajnama dugovečnosti.

Za one koji u ovom izumu naučnika vide scenario iz apokaliptičnih naučno-fantastičnih filmova gde inteligentni roboti preuzimaju kontrolu nad svetom i uzrokuju smrt čovečanstva, nema razloga za brigu.

Ovi mali organizmi stvoreni su sa svojim rezervoarom hrane, lipida i proteina, zbog kojeg mogu samostalno živeti malo više od 7 dana, ali se ne mogu razmnožavati ili evoluirati.

Jedino se može produžiti njihov životni vek na nekoliko sedmica ako ih se stavi u okruženje bogato hranjivim tvarima po njih.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1