Najzanimljiviji sajt Balkana

super laki tekući metalNaučnici su otkrili da se pomoću tekuće legure metala s manjom gustinom od vode mogu izrađivati lagani egzoskeleti i roboti koji menjaju oblik.!...

Legure tekućih metala, kao i živa koja ima najniže talište na -38,8°C, ne postaju krute na sobnoj temperaturi. One se naprotiv tale na nižoj temperaturi od pojedinačnih tališta metala iz kojih su izrađene.


Nedavno je zajednički istraživački tim na čelu sa prof. Liu Jingom sa Tehničkog instituta za fiziku i hemiju (TIPC) Kineske akademije nauka i Univerziteta Tsinghua, su stvorili "lagani tečni metalni entitet" odnosno( izumeli) grupu lakih tečnih metalnih materijala

Jing Liu i njegovi kolege su stvorili su sličan materijal mešanjem čistog galijuma (eGaIn) i indijuma, odnosno leguru tekućeg metala s talištem na 15,7 stepeni Celzijusa.

Ova legura tekući metal bio se mogao doboro pokazati na različitim poljima gde se mogu koristiti kao što su meka robotika, egzoskeletni sistemi, biomedicinska oprema, nosivi uređaji i fleksibilna elektronika. Legura idealna za izradu egzoskeleta koji nisu preteški za praktičnu upotrebu ili fleksibilnih robota koji bi se mogli transformirati zavisno o temperaturi. U odnosu na nementalne materijale poput drveta, plastike i polimera


Kako bi smanjili njegovu gustoću, umešali su sićušne staklene mehuriće veličine 75 mikrometara napunjene vazduihom Te kuglice smanjile su gustoću galnijum-indijske legure skoro za 97% bez toga da su promenile njena druga svojstva; poput velike električne vodljivosti i dobre sposobnosti oblikovanja.

Prema studiji, novootkrivena tekuća legura GB-eGaIn može da se oblikuje u tanke ploče zbog svog visokog prijanjanja. Listovi se mogu lako valjati ili savijati i "transformisati" u 3-D strukturu presavijanjem, sečenjem ili sastavljanjem.

Napravljeni GB-eGaIn listići takođe dobro deluju u faznom(stanju) prelaza. Kontrolom regulacije temperature, folija -mali listići se mogu veoma lako prebacivati između potpuno mekog stanja i čvrstog metalno stanje.

Zavisno o veličini staklenih mehurića, gustoće tekuće legure kretala bi se između 0,45 grama po kubnom centimetru (što je upola manje od gustoće vode) i 2,01 grama po kubnom centimetru. Ovakav materijal mogao bi biti koristan i za kontrolu plovnosti podvodnih uređaja.

Kako se ovaj "tekući" metal GB-eGaIn ponaša na vodi možete videti u videu OVDE  ili kako se spaja OVDE

Studija nosi ime  "Lightweight Liquid Metal Entity" objavljena je u časopisu Advanced Functional Materials.Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1