Najzanimljiviji sajt Balkana

Davno izumrla životinja :Mamut
Naučnici sa Harvarda  korak su bliži vraćanju davno izurmle životinje - mamuta! Grupa naučnika su uspešno ubacili neke nizove DNK mamuta u genom današnjeg slona. ! Naravno, naučnicima predstoji još dosta posla, a ovo istraživanje tek treba da bude uskoro objavljeno....

Džordž Čurč, profesor genetike sa Univerziteta Harvard, nada se da će zajedno sa svojim timom uspeti da vrati mamute u životinjsko carstvo i tako dobijemo možda "park iz doba jure"

Analizirajući DNK mamuta iz primerka koji je odlično očuvan u permafrostu, naučnici su uspeli da reprodukuju identične kopije četrnaest mamutskih gena.

"Dali smo prioritet genima povezanim sa otpornošću na hladnoću, poput onih koji utiču na dlakavost, veličinu ušiju, debljinu sala i, najvažnije, hemoglobin“, kaže prof. Čurč.

Mamut je bio jedna od poslednjih u liniji životinjskih vrsta koje su se razvile u ranom pliocenu, pre oko 2,5 miliona godina, ali je populacija pre 10.000 godina već bila na ivici izumiranja. Dve izolovane grupe su najduže preživele. Jedna na ostrvu Sent Pol u Beringovom moru između SAD i Rusije, koja je tamo živela do pre 6.400 godina, i druga grupa na Vrangelovom ostrvu između Čukotskog i Istočnosibirskog mora, koja se održala do pre 3.300 godina.

Primerci ove druge grupe korišćeni su za DNK analize. Naučnici su potom uspeli da ubace mamutske gene u ćelije njihovih najbližih živih rođaka – azijskih slonova.

Ubacivanje gena urađeno je putem novorazvijene tehnike CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeat), koja omogućava precizno menjanje delova DNK današnjih slonova i njihovo menjanje sa praistorijskim genima.

"Sada imamo funkcionalne ćelije slonova sa mamutskim DNK nizovima u sebi. Nismo još objavili rad i nalaze u naučnom časopisu zato što imamo još dosta posla, ali planiramo da to bude što pre", dodao je na kraju je američki naučnik.

Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1