Najzanimljiviji sajt Balkana


Ilustracija:Kuvano kokošije jaje

Ovo dostignuće naučnika je  koje više liči na nekakav mađioničarski trik moglo bi "dramatično" da smanji troškove lečenja raka, proizvodnje hrane i drugih istraživanja u biotehnološkoj industriji, koji na globalnom nivou iznose 160 milijardi dolara. Naučnici su, uspeli da kuvano jaje "pretvore" ponovo u sirovo!...
 
Ovo neobično i znaimljivo otkriće naučnika je veoma značajno jer je dosad skuvano belance bilo školski primer za tvrdnju  da se u proteinima izloženim visokim temperaturama odvija proces bespovratne denaturacije, odnosno da na temperaturama većim od 60 stepeni menjaju strukturu tako da se više ne mogu vratiti u svoj prvobitni oblik
 
Svi znamo da jaje pre nego što se skuva, belance mu je providno. Ono je bogato proteinima, a nakon kuvanja, proteini počinju da se odmotavaju da bi zatim formirali čvršću, povezaniju strukturu. To je i razlog zbog čega na kraju kuvanja providno, sluzavo belance postaje belo i nalik na gumu.
 
Naučnici Univerziteta Kalifornije u Irvinu i Univerziteta Flajnders u Australiji otkrili su postupak koji razbija isprepletene proteine i omogućava im da se odmotaju i poprime prvobitan oblik. Tim je demonstrirao postupak pomoću jajeta, ali su naučnici u laboratoriji koristili sve vrste proteina. 
 
Pronalazak načina za povratak proteina u prvobitno stanje omogućava naučnicima da uštede mnogo vremena i novca.

"Da, izmislili smo način kako da "oživimo" kuvano jaje to jeste vratimo ga u prvobitno stanje posle kuvanja" izjavio je Gregori Vajs, vođa tima i profesor hemije, molekularne biologije i biohemije na Univeritetu Kalifornije, Irvin.
 
Proces ima dve faze: u prvoj, naučnici su koristili supstancu koja skuvano belance vraća u tečno stanje, a u drugoj uređaj nazvan “vortex fluidic device”, koji omogućava da se isprepletani molekuli proteina odvoje i vrate u normalan oblik. Za ovo je potrebno samo nekoliko minuta.
 
"Nismo mi stvarno zainteresovani za obradu jaja, već samo na najlakši način demonstriramo koliko je ovaj proces moćan. Za obrtanje procesa su nam potrebni minuti, to bukvalno ubrzava sadašnje stvari za više hiljada puta" kaže dr. Vajs.
 
Kako se navodi, efikasan i brz metod za “recikliranje” proteina bi mogao da predstavlja pravu revoluciju na polju brojnih naučnih istraživanja i u medicini. Gregori Vajs, profesor Univerziteta Kalifornije u Irvinu izavio je za CNBC da ne može da predvidi kolika će biti ušteda vremena i novca, ali da posebno mnogo očekuje od primene metode u lečenju raka.
 
Za proizvodnju antitela za istraživanje raka koriste se veoma skupe jajne ćelije hrčaka, a ovaj proces bi mogao da bude lako primenjiv na mnogo jeftinije proteinske izvore, što bi dovelo do brže, efikasnije i jeftnije proizvodnje antitelaDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1