Najzanimljiviji sajt Balkana

mozak talasiNaučnici su upeli da dešifruju ono što osoba govori samo gledajući u njene moždane talase. Naučnisi su uspeli su osposobiti algoritme za prebacivanje obrazaca iz mozga ... u stvarnom vremenu, i to sa stopom grešaka ispod tri posto.

Pre su te takozvane moždane mašine imale ograničen uspeh u dekodiranju neuronske aktivnosti. Međutim, istraživanje objavljeno u magazinu Nature Neuroscience donosi drugačiju sliku, prenosi BBC.Ranije su naučnici uspeli samo dekodirati fragmente izgovorenih reči ili mali postotak reči sadržanih u određenim frazama. Stoga su stručnjak za mašinsko učenje Joseph Makin s Univerziteta u Kaliforniji i njegove kolege pokušali poboljšati tačnost dekodiranja.

Četiri volontera naglas su čitala rečenice, dok su elektrode snimale njihovu moždanu aktivnost. Potom je njihova moždana aktivnost unesena u računarski sistem koji je stvorio reprezentaciju karakteristika koje se redovno pojavljuju u tim podacima.

Ti obrasci se povezuju s ponavljanim osobinama govora, poput samoglasnika, suglasnika ili naredbi delovima usta.

Drugi deo sistema dešifruje ovu reprezentaciju, reč po reč, kako bi stvorio rečenice.

Međutim, autori slobodno priznaju slabosti istraživanja. Na primer, govor koji su dešifrovali bio je ograničen na 30-50 rečenica. Istraživači dodaju da mašinska veza idetifikuje pojedinačne reči, a ne samo rečenice.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1