Najzanimljiviji sajt Balkana

svetlosni zrak svemirNaučnici - astronmi ,istražuju čudna trepećuća svetla na nebu (u svemiru) koja su uočili među zvezdama kako bi, između ostalog, videli radi li se o međuzvezdanim komunikacijskim laserima ili vanzemaljskim strukturama!....

U svemiru određeni broj objekata pojavljuje se ili nestaje te ta "svetla" zbunjuju naučnike koji pokušavaju razumeti o čemu se tu radi, piše The Independent.


Astronomi smatraju da se najverovatnije radi o "prirodnim, pomalo ekstremnim astrofizičkim izvorima svetlosti", ali još trebaju pronaći objašnjenje za stotinjak takvih pojava u dubokom svemiru


"Implikacije pronalaska takvih objekata protežu se od tradicionalne astrofizike do traženja dokaza o postojanju tehnološki naprednih civilizacija-vanzemaljaca", pišu autori u novom istraživanjučije je ime "The Vanishing and Appearing Sources during a Century of Observations Project".

I. USNO Objects Missing in Modern Sky Surveys and Follow-up Observations of a "Missing Star" koje je objavljeno u časopisu The Astronomical Journal.

Astrofizičari su tokom studije promatrali javno dostupne snimke neba koje datiraju još od pedesetih godina prošlog veka starih vojnih kataloga. Usporedili su ta istorijska posmatranja s modernim kartama neba tražeći zanimljive fizičke pokazatelje, poput zvezda za koje se čini da su nestale iz Mečne staze.

"Pronalazak zvezde koja je odjednom nestala ili one koja se odjednom stvorila bio bi zaista neverovatno otkriće i uključivao bi do sada neistraženi aspekt astrofizike", izjavila je astrofizičarka Beatriz Villarroel sa Univerziteta u Štokholmu i Kanarskog instituta za astrofiziku u Španiji

Umiruće zvezde obično se vrlo sporo menjaju u belog patuljka ili umru naglo u velikoj eksploziji, odnosno supernovi. Ako zvezda samo odjednom nestane, to bi onda značilo nešto drugo: ili za sada nepoznatu prirodnu astrofizičku pojavu ili neku vrstu vanzemaljsku aktivnost -tehnologije!

Jedino poznato prirodno objašnjenje za takav nagli nestanak zvezde bile bi "neuspele supernove", za koje se teoretski smatra da se mogu dogoditi kada se vrlo masivna zvezda uruši u crnu rupu, zbog čega ne bi došlo do eksplozije. No takve su pojave su veoma, retke.

Moguća vanzemaljska objašnjenja uključuju lasere kojima se komunicira između zvezda ili Dysonovih sfera; struktura koje bi vanzemaljske civilizacije mogle izgraditi oko zvezde kako bi koristile njenu energiju. Iako su obe teorije hipotetski gledano, moguće, do sada ni za jednu nema pouzdanog dokaza.

Naučnici su tokom istraživanja već pregledali 15% mogućih kandidata i pronašli oko 100 takvih varijabilnih objekata. Neki od njih su se ponašali vrlo dramatično, odnosno vrlo brzo postajali nekoliko hiljada puta sjajniji.

"Veomasmo uzbuđeni zbog praćenja tih 100 objekata", rekla je Beatriz Villarroel.

Astrofizičari se sada nadaju da će uspeti pokrenuti novi projekt, koji će uključivati i korištenje umetne inteligencije, kako bi analizirali preostalih 150.000 kandidata.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1