Najzanimljiviji sajt Balkana

Mars planeta celaAtmosferski plinovi na Marsu dosta su za naučnike još uvek misteriozni. Naučnici su se prvo bavili misterijom metana koji se svako malo pojavljivao pa nestajao, a sada su otkrili kako se ista stvar događa s kiseonikom iznad područja kratera Gale....

Odmah da vam kažemo da ne bi bilo zabune, na Marsu nema jako puno kiseonika ima ga u maloj količini ali ga definitivno ima.


Naime, nivo kiseonik malo raste pa malo pada i to u količinama koje ne mogu objasniti poznati hemijski procesi za koje naša nauka zna Ove varijacije otkrio je rover Curiosity koji polako i metodično putuje po dnu kratera i podnožju planine Sharp, koja se nalazi u njegovoj sredini

Rover ne analizira samo tlo Marsa nego i sastav Marsove atmosfere. Kjurositi napominjemo vas boravi u krateru već tri Marsove godine (odnosno šest godina Zemljinih), a astrofizičari su primetili kako se nivo kiseonika u atmosferi planete Mars ne ponaša u potpunosti onako kako bi trebala, piše Science Alert.


Većinu Marsove tanke atmosfere čini ugljen dioksid (95%), odnosno CO2. Ostatak čine: 2,6% azot 1,9% argon, 0,16% kiseonika i 0,06% ugljen monoksid (CO). Suprotno tome, Zemljina atmosfera se sastoji uglavnom od azota (78,09%) i kiseonika(20,95%)

Na Marsu se tokom godine se menja atmosferski pritisak Na zimskoj hemisferi, CO2 se smrzava iznad pola, što na tom području uzrokuje pad pritiska. Što rezultira preraspodelom plinova radi izjednačavanja atmosferskog pritiska na celom Marsu. Dok u proleće se događa suprotan efekat, polarne kape ispuštaju CO2 čiji nivo onda raste na tom području da bi se kasnije izjednačila.

Dakle, fluktuacije nekih plinova mogu se predvideti srazmerno nivoima CO2. Argon i azot ponašaju se više-manje u skladu s tim modelom - ali ne i kiseonik?!

Tokom proleća i leta nivo kiseonika se poveća za oko 30% vrativši se na normalni nivo u jesen. To se događa svake godine, ali kako količina povišene vrednosti kiseonika varira iz godine u godinu, čini se da nešto dodaje, a zatim ponovno oduzima taj plin iz vazduha?.

"Pokušavamo shvatiti šta se događa s kiseonikom na Marsu"

Naučnici za sada ne znaju šta bi moglo uzrokovati razliku u nivoima kiseonika, odnosno kakav se hemijski proces krije iza ove anomalije.

"Pokušavamo shvatiti šta se događa", rekla je planetarna naučnica Melissa Trainer iz NASA instituta Goddard Space Flight Center.

"Činjenica da se stanje kiseonika ne ponavlja u istoj meri svake sezone upućuje na to da uzrok tome nije atmosferska dinamika. Očigledno je da se radi o nekom hemijskom izvoru za koji još uvek nemamo objašnjenja", dodala je.

Ipak postoji jedan trag - metan. I njegov nivo se na Marsu drastično povećava tokom letnih meseci, čak do 60% Možda nivoi metana i kiseonika rastu u tandemu te ono što uzrokuje kolebanje nivao metana uzrokuje i fluktuacije stanja kiseonika

Oba plina mogu nastati organskim; što bi značilo da su ih proizveli živi organizmi, ali i geološkim procesima.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1