Najzanimljiviji sajt Balkana

Čestica Murchison meteorita desnoNaučnici koji su analizirali meteorit Murčison i ustanovili da je sa sobom doneo najstariji poznati materijal na Zemlju. Oni su otkrili zrna prašine u meteoritu koji je pao na našu planetu Zemlju davne 1969.godine ..

Naučnici su tako došli do "preciznih" podataka da je taj materijal tj čestica stara 7,5 milijardi godina(slika gore čestica Murchison meteorita desno), piše britanski BBC.!

Najstarija zrna prašine formirala su se u zvezdama koje su postojale mnogo pre našeg Sunčevog sistema. Kada se zvezda ugasi, čestice koje su se stvorile u njoj odlete u svemir, a onda se inkorporiraju u nove zvezde, planete, mesece i meteorite."Ovo su delovi zvezda, prava zvezdana prašina" rekao je vodeći autor istraživanja, Filip Hek, kustos Terenskog muzeja prirodne istorije u Čikagu.


Tim istraživača iz Amerike i Švajcarske analizirao je 40 pomenutih čestica koje su bile sastavni delovi meteorita koji je pao 1969. godine u Australiji.

Od delova meteorita je napravljen puder, a od njega pasta, koja je, kako kažu naučnici, „mirisala kao pokvareni puter od kikirija“. Kada je ova pasta rastvoren u kiselini, ostala je samo zvezdana prašina.
Murchison meteorit 1969 PAO NA ZEMLJU                            Murčison meteorit koji je 1969 PAO NA ZEMLJU
Da bi ustanovili koliko je stara ova prašina, istraživači su računali koliko dugo je bila izložena kosmičkim zracima u svemiru. Ovi zraci su čestice visoke energije koje putuju kroz našu galaksiju i prodiru u čvrstu materiju

Neki od ovih zraka zajedno sa materijom na koju deluju formiraju nove elemente, a na osnovu toga koliko je novih elemenata prisutno naučnici su odredili koliko dugo su ova zrna bila izložena kosmičkim zracima.

Ispostavilo se da su neka od ovih zrna prašine najstarija pronađena materija na svetu. Većina njih je bila stara između 4,6 i 4,9 milijardi godina, starija od Sunca (4,6 milijardi godina) i Zemlje (4,5 milijardi godina), a najstarija postoji već neverovatnih 7,5 milijardi godina.

Do ovog otkrića, najstarija čestica pronađena na Zemlji bila je stara 5,5 milijardi godina.

Zahvaljujući ovom novom saznanju naučnici će moći da se ozbiljnije bave pitanjem da li broj novih zvezda u svemiru ostaje stabilan ili se dešava da ih nekad nastaje znatno manje, a nekad mnogo više od procenjenog.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1