Najzanimljiviji sajt Balkana


Ilustracija:mreza molekuli


Kineski naučnici sa Instituta za keramiku Kineske akademije nauka u Šangaju objavili su da je novootkirvena supermaterija nastala prilikom konverzije grafenskih cevi u stabilne ćelijske strukture poput dijamanta....

Naučnici smatraju da novootkrivena materija može bez savijanja da izdrži 40 hiljada puta veći teret od svoje težine. Ono što je takođe specifično za ovu materiju je da se može smanjiti čak do pet odsto svoje veličine i ponovo se vratiti u prvobitno stanje.

S obzirom na to da je otporna i na toplotu, pretpostavlja se da će se u budućnosti koristiti kao zaštita na oklopnim vozilima.Ovo istraživanje objavljeno je u magazinu Advanced Material.

Grafen je inače dvodimenziona ugljenična struktura debljine jednog atoma. Dvojica naučnika, Geim i Novoselov, izdvojili su je 2004. godine iz dela grafita. Za izdvajanje su koristili selotejp i tako prvi put dobili minijaturne flekice tog materijala.

Za ovo otkriće Gejm i Novoselov 2010. godine nagrađeni su Nobelovom nagradom u području fizike.

Grafit debljine jednog milimetra sadrži tri miliona slojeva grafena naslaganih jedan na drugi, ali labavo međusobno povezanih.

Grafen je skoro u potpunosti proziran, ali je istovremeno i toliko gust da ni najmanji atomi gasa ne mogu da prođu kroz njega. Pored toga, elektricitet sprovodi jednako dobro kao i bakar. Kao materijal, grafen ima izuzetno specifična svojstva.

To je veliki kristal, koji je veoma jak – 100 puta jači od čelika, a može se rastegnuti i do 20 odsto.
izvor:tanjug
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1