Najzanimljiviji sajt Balkana

Po prvi put su naučnici bioakustičari čuli i snimili kako ribe pevaju kao ptice!Sada i vi to možete čuti u ovom članku! Svetski okeani i mora mogu izgledati kao oaze mira i tišine.

Gde nijedan vanjski zvuk ne dopire do vas dok ronite ne čujete skoro ništa

Ipak na nekim mestima u morskom svetu naše planete Zemlje možete, ako dobro "naćulite uši", čuti kako "peva hor riba", tvrde naučnici prenosi New Scientist.

Te određene vrste riba zapravo pevaju solo deonice, ponavljajući iste pozive ponovo i ponovo ipak kada se ti zvukovi različitih riba preklope, nastaje horsko pevanje riba.Bioakustičar Robert McCauley i njegovi kolege sa Univerziteta Kurtin u Australiji snimali su tokom 18 meseci vokalno "pevanje riba" u obalnim vodama 21,5 km od Port Hedlanda u zapadnoj Australiji i identifikovali sedam različitih horova riba koji pevaju tokom sumraka i zore.

Na audio snimku pozadinski zvuk koji podseća na duboke zvuke roga dolazi od vrste Protonibea diacanthus, dok periodično "gunđanje" pripada vrsti ribe Terapontid

Treći sudionik grupnog horskog pjevanja je nešto tiša vrsta Ogcocephalidae koja pevuši nešto što sliči na reči "ba-ba-ba".

"Slušam riblje vokalizacije već skoro 30 godina i još me uvek zadivljuju svojom raznolikošću", rekao je McCauley.

Na kraju psolušajte kako ribe pevaju:
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1