Najzanimljiviji sajt Balkana

pterosaurus Mimodactylus libanensis libanIstraživači - paleontolozi su u Libanu klasifikovali odnosno pronašli novu vrstu letećeg dinosaurusa, fosili je star više od 95 miliona godina i da potiče od pterosaurusa. Novootkriveni pterosaurus, dobio je ime "Mimodactylus libanensis" ...

i smatra se da je živeo na prostoru između Evrope, severa Afrike i jugoistočne Azije. Ove podatke paleontolozi (naučnici) su dobili  analizirajući fosile prikupljene iz kamenoloma u Libanu.


"Raznolikost ovih drevnih životinja bila je mnogo veća nego što smo ikada mogli da pretpostavimo. Verovatno su bile mnogo raznovrsnije nego što ćemo ti ikada moći da potvrdimo iz fosila“, izjavio je paleontolog Univerziteta u Alberti, Majkl Koldvel za phis.org.

Nova otkrića sugerišu da je moglo da postoji onoliko različitih vrsta pterosaurusa, koliko danas postoji vrsta ptica. Fosil pterosaurusa iz Libana daje novi uvid u život letećeg dinosaurusa, koji je imao raspona krila od oko deset metara i težio je čak 250 kilograma.

Fosili su inače otkriveni pre više od 15 godina, ali bile su potrebne godine da ih istraživači u potpunosti analiziraju. Fosili se trenutno čuvaju u Muzeju mineralogije na Univerzitetu Sent Džozef u Bejrutu, a analiza je rađena u saradnji sa istraživačima sa Univerziteta Alberta i brazilskog Nacionalnog muzeja u Rio de Žaneiru.
pterosaurus Mimodactylus libanensis libanPterosaurusi su bili prvi kičmenjaci za koje se znalo da su razvili sposobnost za let. Njihovi ostaci otkrivaju se širom sveta, i sa nizom jedinstvenih ali i različitih karakteristika.

Jedan broj fosila pterosaurusa pronađen je u Kvinslandu u Australiji sa oštrim očnjacima, zbog čega su istraživači zaključili da je bio glavni predator u tom regionu.

Prošle godine su istraživači u Juti pronašli dokaze o još jednoj novoj vrsti pterosaurusa, a u Kanzasu su pronađeni ostaci praistorijske ajkule za koju se veruje da je jedan od prirodnih predatora pterosaurusa.

Naučnici veruju da su te drevne ajkule iskakale iz vode i napadale pterosauruse, kada su se iz vazduha približavali površini okeana dok su lovili ribu.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1