Najzanimljiviji sajt Balkana

laser uništava asteroideNaučnici Samarskog nacionalnog istraživačkog instituta “Koroljov” zajedno s kolegama iz odeljenja Fizičkog instituta "Lebedev" Ruske akademije nauka i naučnicima sa Univerziteta Emori (u SAD) napravili su laserski uređaj na čijoj bazi će kasnije moći da se prave laseri za zaštitu Zemlje od asteroida.!...

"Na bazi sličnih laserskih uređaja u budućnosti će biti omogućeno stvaranje globalnih sistema zaštite od asteroida, kao i kompaktnih i moćnih izvora koherentnog zračenja koje može da bude primenjeno u industriji"prenosi "RIA Novosti"

Univerzitet je takođe izjavio kako je laser zasnovan na konceptu koji je predložio Majkl Heven, profesor hemije na Univerzitetu Emori.U uređaju za punjenje primenjuje se snop diodnih lasera, a u komori za pražnjenje se atomi inertnih gasova pretvaraju u metastabilno stanje u plazmi koju stvara električno pražnjenje pod pritiskom sličnim atmosferskom. U sličnoj gasovitoj sredini formira se daleko moćniji i kvalitetniji snop nego u poluvodoničnim laserima.

“Predloženi spoj tehnologija pruža mogućnost stvaranja kompaktnog lasera koji može da emituje neprekidno zračenje snage nekoliko megavata. Osim toga, aktivna sredina takvog lasera sadrži samo inertne gasove, što bitno pojednostavljuje tehničku realizaciju i omogućava stvaranje hemijski inertne varijante laserskog uređaja, za razliku od lasera na parama alkalnih metala”, objasnio je Heven.

Kako je rekao Pavel Mihejev, vodeći naučni saradnik laboratorija "Fizika i hemija izgaranja" Samarskog Univerziteta, naučnici će koristiti uređaj za pronalaženje optimalnog načina dobijanja metastabilnih atoma inertnih gasova i efikasnih režima generisanja laserskog snopa.

"Sada, kada smo napravili uređaj, eksperimentalno ćemo proučavati fizičke principe stvaranja takvog sistema, tj. ispitaćemo kako treba vršiti optičko punjenje, kako snaga punjenja utiče na koncentraciju metastabilnih atoma argona i kako koncentracija metastabilnih atoma inertnih gasova zavisi da pritiska smese", istakao je.

Po Mihejevljevim rečima, laserski snop ovakvog tipa se gotovo ne apsorbuje u atmosferi, tako da se može koristiti za komunikaciju na velikim udaljenostima ili za prenos energije.

S druge strane, načelnik odeljenja za fiziku i evoluciju zvezda Instituta astronomije Ruske akademije nauka, Dmitrij Vibe izjavio je da će divovski asteroid koji se približava Zemlji biti na “ogromnoj udaljenosti”.

"On će se približiti na ogromnu udaljenost. Svaki asteroid utiče na Zemlju samo ukoliko padne na nju. Na tako velikoj udaljenosti neće biti nikakvog uticaja"

Vibe smatra da je u pitanju uobičajena pojava, kao što su uobičajene i veličine nebeskog tela, koje je prema procenama široko 190 i dugačko 430 metara.

Podsećamo da je u februaru 2018. godine grupa naučnika sa Moskovskog fizičko-tehničkog Univerziteta (MFTI), Instituta za svemirska istraživanja Ruske akademije nauke i dva instituta državne korporacije “Rosatom” izračunala, pomoću laserske simulacije, kako se nuklearnim eksplozijama mogu uništavati opasni asteroidi.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1