Najzanimljiviji sajt BalkanaIlustracija: PROMENA TOK VREMENA  foto: Zanimljivostidana.com

U novom istraživanju koje se suprotstavlja zakonima fizike, ruski naučnici su uspeli da promene smer kretanja vremena kvantnim računarom. Oni su koristili elektrone i kvantnu mehaniku uspeli su da vrate vreme u eksperimentu....

Istraživači su iz Instituta za fiziku i tehnologiju u Moskvi, a asistirale su im kolege iz Švajcarske i SAD.Očekivanja stručnjaka su usmerena na razvoj ove tehnike koja bi vremenom mogla da bude uspešnija i preciznija.

"Kreirali smo stanje koje ide u suprotnom smeru od normalnog termodinamičkog smera u kome ide vreme“, rekao je Gordej Lesovik.
"Vremenska mašina" je ustvari kvantni kompjuter koji pokreću elektronski "kubiti". Kubit je sklop informacija koje se opisuju brojevima jedan i nula.

U istraživanju se kubiti menjaju u kompleksnu formaciju jedinica i nula. U ovom procesu se red gubi, baš kao i kada razbijete trouglastu formaciju kugli na bilijarskom stolu, prenosi Independent.

Zatim su napravili drugi program koji bi vratio nered u red, koji bi vratio stvari u prvobitni oblik. To ustvari predstavlja povratak kubita u njihovu startnu poziciju.

Naučnici su shvatili da ako se radi sa samo dva kubita, „vraćanje vremena“ ima 85 odsto šanse da uspe.

Kada se u eksperimentu koriste tri ili više kubita, šanse za uspeh se smanjuju na 50 odsto i dolazi do više grešaka.

Naučnici očekuju da će se broj grešaka vremenom svesti na minimum i smatraju da bi ovo otkriće moglo biti praktično u razvijanju kvantnih kompjutera.

Izvor:RTS
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova

Šta je nauka?

Nauka je sistem sređenih i sistematizovanih znanja o nama i (materijalnom i nematerijalnom) svetu koji nas okružuje. To je obimna i opsežna grupa informacija i o nekom subjektu, ali se ta reč posebno koristila za informacije o fizičkom univerzumu. Pojam nauke odgovara grč. pojmu ἐπιστήμη, epistḗmē, lat. scientia, engl. science.

Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1