Najzanimljiviji sajt Balkana

jezive činjenice iz prošlosti
Osim običnih  zanimljivih činjenica postoje i one koje nisu baš toliko zanimljive niti lepe.Za takve čijenice bi smo mogli reći da su bizarne čak i jezive....

U nastavku ovog teksta donosimo vam čijenice koje su bizarne i pomalo jezive ...

1. U 18. veku se mislio da davljenik može da se spasi ako mu se duvanski dim uduva u rektum. Ne može.

2. U Rimskom carstvu zubi i odeća su čišćeni mokraćom.

3. U Francuskoj su u 17. veku spaljivali mačke za sreću. Žive mačke. A kada bi im ponestalo mačaka, koristili su lisice.

4. Mnogi lekovi koji su se prodavali početkom 20. veka su imali čudne sastojke. Recimo heroin, opijum pa čak i radioaktivni radijum. Jasno vam je da nisu bili baš efikasni, osim u ubijanju pacijenata.

5. Steznici su bili vrlo popularni kod žena. Iako su otežavali disanje, bili katastrofalni za trudnoće i izazivali druge zdravstvene probleme. Ali sve za izgled zar ne?

6. Nekada su odmah preminulu decu (roditelje braću sestre) slikali za uspomenu .Čak su se nekada okupljale cele porodice oko mrtve osobe da bi se napravila porodična fotografija za uspomenu

7. Sve do 19. veka kastrati su bili vrlo popularni u crkvama. A kastrati su dečaci kojima su odsekli testise, kako bi zadržali svoj anđeoski glas

8. Tridesetih godina je gutanje zlatne ribice bila super fora među mladima

9. Lobotomija se koristila sve do četrdesetih godina. A podrazumevala je čačkanje po mozgu metalnom iglom koju bi vam ubacili kroz oko.

10. Radijacija je jedno vreme bila pravi hit. Pa su rendgen koristili čak i za određivanje idealne cipele izlažući se nepotrebnoj radijaciji sve do šezdesetih godina prošlog veka.

11. U viktorijansko doba histerične žene su lečili vaginalnom masažom. Koju je sprovodio doktor.

12. Britanska kraljica Elizabeta je obožavala slatkiše. Zbog čega su joj zubi pocrneli a neki i ispali. Što je odmah postao modnih hit u visokim krugovima pa su svi hteli da imaju iste takve.

13. Kada vas sledeći put budu bolele noge od štikli samo se setite da je podvezivanje nogu kod devojčica u Kini zabranjeno tek 1912. godine.


izvor:dominomagazin.com
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1