Najzanimljiviji sajt Balkana

agent tajne sluzbe
Tajna služba SAD je državna organizacija koja je oduvek bila obavijena velom misterije i o kojoj postoje brojni mitovi i priče. U narednim redovima teksta donosimo vam 20 činjenica o tajnoj službi SAD... koje će nam pomoći da bar malo bolje upoznamo njihov način rada za koji se zna i koji je dostupan javno

20 zanimljivih činjenica o tajnim agentima odsno tajnoj službi SAD sanzaćete iz narednih redova teksta:

1. Mnogi misle da u ovoj organizaciji radi oko 100 ili manje ljudi. Međutim, u stravnosti ovde je zaposleno čak 6.500 ljudi. Trenutno u tajnoj službi SAD(po dostupnim javnim podacima) radi 3.200 specijalnih agenata, 1.300 službenika za specijalne policijske divizije i 2.000 tehničkih i administrativnih radnika

2. Ako se pažljivo pogledate fotografije na kojima su pripadnici tajne službe SAD, možete videti da su njihove ruke uvek na grudima i da su u svakom trenutku spremni da reaguju na bilo kakvu opasnost po predsednika ili visoku državnu ličnost

3. Iako u filmovima pripadnici tajne službe SAD, nose non-stop crne naočare za sunce, u stvarnom životu nije uvek tako. Ako bi ih non-stop nosili,tajnihm agentima bi možda tako promakao veoma važan detalj prilikom čuvanja visokih zvaničnka il predsednika SAD.Naravno ponekad ih nose da bi sakrili u kom pravcu gledaju zavisno od obezbeđivanja prostora oko predsednika

4. Tajna služba nije osnovana kako bi zaštitila predsednika, već kako bi rešavala finansijske prevare.

5. Tajna služba SAD-a je osnovana onog dana kada je ubijen američki predsednik Abraham Linkoln. Ta ideja je predložena predsedniku 14. aprila 1865. godine, a samo par sati kasnije on je ubijen.

6. Zgrada u kojoj je smeštena tajna služba nije obeležena nikakvim posebnim obeležjima. Poznato je samo da se nalazi u Vašingtonu.

7. Samo je jedan agent do sada stradao na dužnosti. Reč je o Lesliju Kofeltu, koji je ubijen 1950. godine dok je štitio Harija Trumana.

8. Nisu svi spremni da poginu za predsednika. Iako se često u filmovima predstavlja da su pripadnici tajne službe spremni da daju život za predsednika, to u stvarnom životu nije tako.


9. Agenti tajne službe SAD, su visoko obučeni agenti spremni da prate svako kretanje oko sebe,snimaju sva dešavanja kao i da vide najsitnije detalje u prostoru praćenja visokih zvaničnika ili predsednika SAD-a

10. Oni svakodnevno proveraju poštu predsednika SAD, kako bi presreli eventualnu pretnju. Imaju bau sa preko 1.000 vrsta mastila, koja im pomaže da lociraju pošiljaoca pošte - pisama.
znacka tajne sluzbe
11. Od predsednika se ne odvajaju ni kada predsednik treba da poseti svog lekara sve se proverava

12. Pripadnici tajne službe SADS koji čuvaju predsednika, moraju da rade sve što radi i on, pa čak i da ga prate prilikom njegovih sportskih aktivnosti ako je predsednik sklon sportskim aktivnostima


13. Predsednik SAD nikada ( po pravilu tajne služebe) ne bi trebao da bude sam. Međutim, ako ipak insistira da ostane sam u Ovalnoj sobi, tajna služba će uvek moći da prati sumnjiva kretanja pomoću senzora na podu koje se nalaze u Ovalnoj sobi.

14. Tajna služba ima šifrovano ime za svakog američkog predsednika.Tako je šifrovano ime za Bila Klintona bilo "Eagle"( orao) za Džima Kartera "Deacon"(đakon) za Džoržda Buša JR. "Acrobat" ( akrobata) dok je za Obamu bilo ime "Renegade" (otpadnik)

15. Planina Veder nije mit. Ispod nje nalazi bunker gde se uvek krije jedan član vlade, dok su drugi na zajedničkom sastanku. Tako da ako bi teroristi želeli da pobiju sam državni vrh, uvek će omanuti,jer jedan visoki zvaničnik uvek će da ostane.

16. Specijalni agenti SAD-a znaju i mogu da pruže prvu pomoć, oni uvek nose i rezerve krvi za predsednika ako se desi neka nepredviđena situacija, jer ne žele da rizikuju sa potencijalnim donorima.

17. Takođe specijalni agenti tajne službe SAD su obučeni i da pruže prvu pomoć u kritičnim situacijama, pre dolaska Hitne pomoći ili pre nego što povređena osoba stigne u bolnicu.

18. Specijalni agenti tajne službe SAD, su dobro uvežbani i spremni su da prime metak, pa čak i da prežive u vodi. Pre svakog važnog događaja oni isprobavaju svaki mogući scenario koji može da se dogodi. Za te prilike koriste specijalne metke kako bi trenirali takve situacije

19. Postoji čak tri nivoa na kojima ovi ljudi rade. Ne ide se odmah na teren, već prvo moraju da provedu tri godine radeći kancelarijski posao. Potom dolaze malo izazovniji zadaci koji se rade od 4 do 7 godina. Tek na kraju mogu da dobiju unapređenje na višu poziciju, ili ako to žele da se čak i vrate na kancelarijski posao.

20. Oni ne čuvaju samo predsednika, već i članove njegove porodice i bivše predsednike, kao i članove njihovih porodica. Često čuvaju i goste i visoke zvaničnike koji predsedniku dolaze u posete.

Posle ovog teksta verujemo  da tajna služba SAD neće više biti toliko tajna kao pre ;)Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1