Najzanimljiviji sajt Balkana



U naredom tekstu donosimo vam 20 zanimljivih činjenica - zanimljivosti o slonovima! Na kraju 20. veka, na svetu je postojalo nekoliko miliona Afričkih slonova i oko 100.000 Azijskih slonova. Danas, njihova populacija je sve manja...

i ugroženija Procenjuje na 450.000 - 700.000 Afričkih slonova i između 35.000 - 40.000 divljih Azijskh slonova.

Slonovi su izuzetno inteligentne životinje, a njihovo pamćenje je tako dobro da mogu nešto zapamtiti do kraja života.

1. Slonovi su najveće životinje koje žive na našoj planeti. Najveći slon, pronađen u Angoli, bio je mužjak i imao je oko 11 000 kg, s visinom ramena od 3,96 m, što je čak metar više od prosečnog mužjaka afričkog slona.



2. U svetu danas postoje tri vrste slonova: afrički slon, afrički šumski slon i azijski slon, takođe poznat kao indijski slon. Sve ostale vrste su nestale, odnosno izumrele.

3. Obično odmah po rođenju telo slona ima 120 kg. Uglavnom žive od 50 do 70 godina, ali najstariji slon je živeo 82 godine. Odrasli i zdravi slonovi nemaju prirodnih predatora, ali lavovi mogu napasti mlade ili slabe slonove.

4. Slonova surla je dovoljno osetljiva da može ubrati samo jednu travku, ali i dovoljno jaka da može pokidati grane sa drveća. Surla se takođe koristi za pijenje vode. U nju mogu usisati do 14 l vode, koja se posle prebaci u usta. Pored toga, surlu koriste i za kupanje ili prskanje blata po sebi koje služi kao odlična zaštita od sunčevih zraka. Takođe može da prepozna i oseti veličinu, oblik i temperaturu nekog predmeta.

5. Sa masom tek nešto većom od 5 kg, mozak slona je veći od bilo koje druge kopnene životinje. Smatra se da slonovi imaju širok izbor ponašanja koji su povezani sa inteligencijom, uključujući i ponašanja koje imaju veze sa tugom, stvaranjem muzike, umetnošću, igrom, suosećanjem i samosvešću.


6. Slonovi žive u krdima, tj. u određenom društvenom poretku. Društveni životi mužjaka i ženki su veoma različiti. Ženke ceo život provode u zatvorenim krdima koja su sastavljena od majki, ćerki, sestara i tetki. Te grupe uglavnom predvodi najstarija ženka. Odrasli mužjaci uglavnom vode usamljen život.

7. Trudnoća kod slonica traje 22 meseca, odnosno gotovo 2 godine.

8. Kljove slona su gornji sekutići. Kljove neprestano rastu, kod odraslih mužjaka porastu čak do 18 cm godišnje. Koriste ih za kopanje zemlje u potrazi za vodom, soli i korenjem, zatim da gule koru sa stabala, kao i da premeštaju stabla i granje kada čiste put ispred sebe. Odraslom slonu je potrebno oko 210 litara vode dnevno.

9. Slonovi plivaju poprilično dobro, ali ne mogu da kaskaju, skaču ili galopiraju. U stvari, oni imaju samo dva načina kretanja: šetnja ili brzo hodanje, koje je slično trčanju.

10. Najstariji poznati slon živeo je u sidnejskom zoo-vrtu. Ta slonica se porodila tek u 55-oj godini a uginula je tek u svojoj 70-oj godini.

11. Afričkih slonova trenutno ima u 37 afričkih država. Razlikuju se od azijskih slonova na nekoliko načina. Najlakše ih je razlikovati po velikim ušima po kojima su poznati. Još jedna od razlika je i to što su afrički slonovi veći od azijskih i imaju konkavna leđa. Kod azijskih slonova, samo mužjaci imaju kljove, a kod afričkih kljove imaju i mužjaci i ženke, te su obično manje dlakavi od svojih azijskih rođaka.

12. Slonovi su biljojedi i provode čak do 16 sati dnevno jedući biljke. Njihova ishrana je vrlo promenljiva, i sezonski i regionalno. Slonovi se prvenstveno hrane lišćem, korom i plodovima drveća i grmlja, ali takođe jedu i dosta vrsta trave i raznog bilja.

13. Slonovi mogu da plivaju, a surlu koriste kao disaljku u dubokoj vodi.

14. Surla slona moze da bude duga i do 2 metra i da teži 14 kila. Iako nema kosti, slonova surla se sastoji od ogromnog broja mišića naučnici veruju da ih ima preko 100.000.!

15. Slonovi predu poput mačaka, što im je jedno od sredstava komunikacije. Za komunikaciju, slonovi koriste 470 stabilnih signala Slonovi komuniciraju unutar stada, ali i s kilometrima udaljenim drugim stadima, i to lupanjem nogama kao i zvukovima, koji su preniski, da bi ih čulo ljudsko uho. Oni imaju svoj jezik, ali i dijalekte unutar njega.!

16. Slonovi su vrlo osetljive i brižne životinje. Žale za izgubljenim članovima, a kada je npr. mladunac u nekoj boli, cela porodica brine da mu bude bolje.

17. Slonovi u proseku spavaju samo 2-3 sata dnevno.Dok mogu videti samo na udaljenosti od 20-25 metara.

18. Slon ima čulo mirisa koji je pet puta razvijenije od ljudskog, a dva puta od psećeg. Slonovi mogu izraziti emocije, uključujući radost, tugu, saosećanje.

19.Jedno uho slona teži prosečno oko 85 kg. Ovaj deo njihovog tela je izvrstan termostat. Kada temperatura vazduha dostigne 40 ° C, a životinja je vruća, on aktivno ljulja uši poput propelera. Na kiši i jakom vetru, slon, radi kotnra, čvrsto pritisne uši na svoju glavu.

20. Srce slona teži oko 20-ak kg i tuče brzinom od 30 otkucaja u minuti. Dok promena zuba kod slonova se događa 6-7 puta u toku slovnoskog života.




Dodaj komentar




Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1