Najzanimljiviji sajt Balkana

ajfelov toranj zaniljive činjenice

Ajfelov toranj u Pariz izgrađen je davne 1887. godine tačnije 28. januara. Izgradnja tornja je predstavljala završetak priprema za Svetsku izložbu "Exposition Universelle" 1889. godine. Ajfelov toranj je i zvanično otvoren za posetioce 6. maja 1889.godine...

 

Ajfelov toranj je izgrađen je za 2 godine 2 meseca i 5 dana u spomen stogodišnjice od Francuske revolucije .

U narednim redovima saznajte koje su to zanimljivosti o Ajfelovon tornju:

1. Gustav Ajfel nije idejni tvorac Ajfelovog tornja. Ajfelov toranj Strukturni proračun i dizajn je uradio Moris Kešlen ali na žalost nije nikad dobio odgovarajuće priznanje. Čak i sam Ajfel nije bio ni oduševljen ovom idejom ali je ipak poslao glavnog inžinjera Stivena Suivestra zahvaljući čijim preporukama je Ajfel odlučio da kupi patent.

2. U izgradnji Ajfelovog tornja je učestvovalo 300 radnika, utrošeno je 18.038 komada železa, 2,5 miliona nitni a sam Ajfelov otranj težak je 10 000 tona.!

3. Ajfelova kula je visoka 324 metara s postavljenom televizijskom antenom, do samog vrha ima 1710 stepenica

4. Plan je bio da se poslije 20 godina sruši. Sama struktura tornja nije trebalo da bude stalna. Na kraju je grad Pariz odlučio da ga zadrži jer je značajna radiotelevizijska stanica, a ne zbog toga što je prelepa,svetski poznata građevina ili sl. .

5. Sve do 1930. godine Ajfelov toranj je bio najviša građevina na svetu. Tokom 41 godine, toranj je bio najviši na svetu, sve do izgradnje Krajslerove zgrade u Njujorku 1930. godine.

6. Odmah po završetku tornja liftovi nisu bili u funkciji. 30 000 posetilaca se moralo se penjati po 1.710 stepenica do vrha tornja. Liftovi su proradili tek 26.5..

7. Ispočetka Parižani su mrzili Ajfelov toranj. Novinama su slali brojna protestna pisma u kojima su govorili da se čelična konstrukcija ne uklapa u izgled Pariza.

8. Visina Ajfelovog tornja varira tokom godine. Leti visina tornja poraste za oko 17,2cm. Razlog tome je jer je izgrađen od čelika.

9. Dok zimi Ajfelov toranj se skupi te je za 15 centimetara je niži kada je hladno vreme, a kada duva vetar pomera se pet do sedam centimetara.

10. Postoji više od 40 replika širom sveta. Uključujući upola manju verziju u Las Vegasu i repliku u vernoj veličini u Tokiju.ajfelov toranj zanimljivosti

11. Ajfelov toranj je igrao je važnu ulogu u Prvom svetskom ratu.Toranj je presreo mnoge neprijateljske radio komunikacije. Tokom Drugog svetskog rata je zamalo je bio srušen, kada je Hitler naredio vojnom guverneru Pariza Dietrich von Choltitz-u da uništi Ajfelov toranj,general je odbio da to uradi.

12. Po nekim procenama skoro 250 miliona ljudi je posetilo je Ajfelov toranj otkako je otvoren. Oko 7.000.000 turista godišnje, što ga čini najposjećenijim spomenikom na svetu kako neki tvrde.

13. Ajfelov toranj nije obojen samo u jednoj boji. On je na vrhu tamniji a pri dnu svjetliji.

14. Svakih sedam godina se Ajfelov toranj farba za ovo je potrebno 60 tona farbe, 1.500 četki i tim od 25 ljudi.

15. Potrebno je 20.000 sijalica kako bi sijao svako veče. Ovaj posao zahteva tim od 43 čoveka.To objašnjava zašto se boja sijalica menja samo u posebnim prilikama.

16. Na trećem spratu se nalazi jedan stanOriginalno je bio namenjen za Gustava Ajfela, kao njegove privatne odaje, ali danas svi posetioci mogu da uđu i zavire u taj stan

17. Ajfelov toranj i Margaret Tačer dele isti nadimak – La Dame de Fer (Čelična dama).

18. Victor Lustig, prevarant, "prodao" je toranj u "staro gvožđe", i to dva puta

19. Zabranjeno je fotografisanje Ajfelovog tornja noću.Dozvola za noćno slikanje se mora tražiti od Društva za komercijalnu eksploataciju Ajfelovog tornja

20. S obzirom na to da se većina posetilaca odlučuje za lift, on godišnje pređe idući gore-dole oko 103.000 kilometara.A to vam je kao da je dva i po puta obišao našu planetu
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar


Komentari  
Milena
# Milena 15-03-2017 16:45
Ne mogu da verujem kako debilski kopi-pejstujete vesti sa drugih sajtova, tako da ste iskopirali sve gramatičke greške, bez interpukcije i naravno najveću grešku a to je visina tornja, 3240m ?!?!?!
Odgovori | Odgovori uz citat | CitatPročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1