Najzanimljiviji sajt Balkana


U narednim redovima teksta donismo vam zanimljivosti odnosno, listu zanimljivih činjenica o jednom od najpoznatijih naučnika i genija čovečanstva Albertu Ajnštajnu...

Albert Ajnštajn se smatra jednim od najznačajnih fizičara 20. veka. Rođen je u Ulmu nemačkom gradu 14.marta 1870 njegova strast je bila nauka

Albert Ajnštajn je formulisao specijalnu i opštu teoriju relativnosti kojima je revolucionisao modernu fiziku. Pored toga, doprineo je napretku kvantne teorije i statističke mehanike.

Iako je najpoznatiji po teoriji relativnosti (posebno po (formuli) ekvivalenciji mase i energije E=mc²), Nobelova nagrada za fiziku mu je dodeljena 1921. godine za objašnjenje fotoelektričnog efekta

A sad...te neverovatne zanimljivosti vezane za Alberta Ajnštajna:

1. Kao dete, Albert je sporo pričao i veoma sporo učio, jer je imao problema sa govorom. Tek u trećoj godini je normalno počeo da komunicira. Doktor Tomas Sovel je čak uveo i termin Ajnštajnov sindrom da opiše veoma pametne ljude koji kasnije propričaju.

2. Albert Ajnštajn je napustio srednju školu sa 15 godina. Iako je bio odličan u školi, nije voleo stil discipline profesora u minhenskoj gimnaziji. Kako je rekao jedan njegov član porodice, odlučio je da ode iz Minhena i sve je uradio da bi to i ostvario.

3. Albert Ajnštajn je rođen sa glavom neuobičajenog oblika koja je bila prevelika u odnosu na ostatak njegovog tela. To je u prvi mah uplašilo njegove roditelje, ali su na sreću njegove proporcije kasnije postale normalnije.

4. Ajnštajn se odrekao nemačkog državljanstva kada je imao 16 godina. Tokom čitavog svog života, Ajnštajn je prezirao nacionalizam i sebe je smatrao građaninom sveta. Između 1896. i 1901. nije posedovao nijedno državljanstvo, da bi tek na kraju tog perioda postao građanin Švajcarske.

5. Kada je Ajnštajn imao pet godina, otac mu je pokazao džepni kompas. Ajnštajn je bio oduševljen. Koja sila tera malu iglu da pokaže određen pravac? Ovo pitanje mučilo je Ajnštajna u narednim godinama i zato je počeo da se bavi naukom.

6. Njegova majka koja je bila pijanistkinja, želela je da Albert krene njenim stopama. Ubrzo ga je upisala u muzičku školu, a Albert, iako u početku nije bio sklon muzici, na kraju je zavoleo violinu zahvaljujući Mocartovim kompozicijama. Svirao ju je do kraja svog života.

7. Ajnštajn nije bio samo naučnik, već i pronalazač. Tokom života je imao oko 50 patenata, među kojima je bio i onaj za dizajn frižidera sa životnim vekom od sto godina.


8. U drugi brak je ušao sa svojom rođakom. Druga gospođa Ajnštajn, Elza, je bila Albertova sestra od tekte sa majčine strane. Interesantno je da su i njegov i njen otac takođe bili rođaci.

9. Obožavao je da puši lulu i smatrao je da ga to smiruje.

10. Njegova memorija je bila loša, zbog čega nije mogao da upamti brojeve telefona kao ni datume.

11. Najvažniji principi koje je Ajnštajn izumeo ili razvio su specijalna teorija relativnosti, teorija relativnosti, fitoelektrični efekat, objedinjena teorija polja. Predmet njegovog istraživanja su bile i kapilarne sile, kosmologija, gravitacioni talasi, stimulisana emisija zračenja.

12. Ajnštajn je uživao da odgovara na pisma dece.

13. Ako si se nekad razočarao jer nisi ostvario uspeh koji si planirao, nemoj da misliš da je tu kraj i da su ti sve lađe potonule. Albert Ajnštajn je nakon jednog neuspeha pokušao opet. Najpre se prijavio u švajcarsku federalnu politehničku školu. Prošao je matematički i naučni odsek prijemnog ispita – što je i bilo očekivano. Međutim, to se ne može reći za društvene nauke, uključujući istoriju, jezike i geografiju. Zbog ovog malog kiksa nije izgubio veru u sebe, aplicirao je ponovo i nakon godinu dana je primljen. Vidiš kako poraz može da podstakne na još bolji rezultat? Prema tome, budi uporan!

14. Ono čemu se ja najviše divim kod tvoje umetnosti jeste tvoja univerzalnost. Ne kažeš ni reč, a ceo svet te razume, rekao je Albert Ajnštajn Čarliju Čaplinu kad su se upoznali 1930-ih godina na šta mu je Čaplin odgovorio: Istina. Ali tvoja slava je još veća. Ceo svet ti se divi, čak i kad ne razume ni reč onoga što kažeš.

15. Ajnštajn je u mladosti bio poznat po izlivima besa, a jednom prilikom je u trenutku frustracije čak gađao svog učitelja stolicom.

16. Ajnštajn se oženio jedinom ženom koja je prisustvovala istim predavanjima fizike. Radi se, naravno, o našoj Milevi Marić , a njih dvoje su se upoznali tokom studiranja na Saveznom politehničkom institutu u Cirihu. Mileva je i sama bila talentovana za nauku, ali je sa osnivanjem porodice sa Albertom, prestala da se njome bavi.

17. Dan kada je prvi predsednik Izraela Hajm Vajcman preminuo, 9. novembra 1952. godine, Ajnštana su pitali da postane drugi predsednik ove zemlje. Tada, sedamdesettrogodišnji naučnik odbio je ovu ponudu.

18. Po dolasku Hitlera na vlast, Ajnštajn je napustio Berlin i preselio se u Sjedinjene Američke Države. Verovatno si učio u školi da Hitler nije baš voleo ljude koji nisu delili iste vrednosti kao i on. Zbog malo slobodnijeg pogleda na svet, Ajnštajna je FBI špijunirao čak 22 godine. Agenti su beležili sve njegove pozive, otvarali njegovu poštu kako bi otkrili da li je sovjetski špijun. Koliko su bili aktivni u svom poslu svedoči i činjenica da je nakon smrti ovog slavnog fizičara njegov dosije imao neverovatnih 1.800 stranica.

19. Haim Vajcman je zamolio Alberta Ajnštajna da vodi mladu naciju Izraela. Iako je Ajnštajn odbio da bude predsednik, nastavio je da gaji simpatije prema ovoj zemlji.

20. Ajnštajn nije voleo čarape i kad god je mogao, izbegavao je da ih nosi. On je posebno bio zadovoljan činjenicom da ih nije imao na svojim nogama tokom predavanja na Oksfordu tridesetih godina prošlog veka.

21. Mileva je rodila prvo dete 1902, kada ona i Albert još nisu bili u braku. Za postojanje devojčice Lizerl saznalo se tek 1987, kada je kolekcija Ajnštajnovih pisama došla u ruke šire javnosti. O njenoj sudbini se ne zna praktično ništa. Za sada su aktuelne dve teorije. Po prvoj, ona je umrla neposredno po rođenju, dok druga pretpostavlja da ju je mladi par dao na usvajanje.

22. Ajnštajn nikada nije naučio da pliva, ali je obožavao brodove i jedrenje.

23. Ajnštajnov prepoznatljiv izgled raščupanog naučnika bio je posledica njegove lenjosti i navike da se ne češlja. Pored toga, nije voleo da nosi čarape, jer su mu smetale rupe koje mogu nastati na njima.

24. Ajnštajn je umro 1955. godine od pucanja krvnih sudova u mozgu. Uprkos njegovim željama da se posle smrti njegovo telo kremira, dogodio se bizaran incident. Patolog s Prinstona Tomas Harvi, suprotno Ajnštajnovim željama, izvadio je njegov mozak.

25. Sa Milevom je imao i dva sina, od kojih je jednom Eduardu Ajnštajnu bila dijagnostikovana šizofrenija. I Ajnštajn i njegov drugi sin Hans su verovali da je lečenje pogoršalo Eduardovo stanje.

26. Imao je ljubavnu aferu sa ruskom špijunkom. Ajnštajnova pastorka Margot ga je 1935. upoznala sa Margaritom Konenkovom, s kojom je ubrzo ušao u ljubavnu vezu. Postoje indicije da je ona bila ruska špijunka, ali istoričari još nisu sigurni da li je to stvarno istina.

27. Dve decenije pošto je objavio Teoriju relativiteta, Ajnštajn je izmislio frižider bez mogućnosti da otrovni gas koji je tada bio sastavni deo ovog kućnog aparata iscuri. Ovi frižideri počeli su da se prodaju 1930., ali su ih kasnije zamenili oni freonski.

28. Sva njegova otkrića su došla zahvaljujući njegovoj vizualizaciji i razmišljanju, a ne laboratorijskim eksperimentima.

29. Šminker Stjuart Friborn je modelovao Jodu po uzoru na sopstveno lice, ali je kasnije priznao da je dodao malo oči Alberta Ajnštajna i njegove bore za mudar izgled. Spilberg je majstora za specijalne efekte Karla Rambladija zamolio da u lik E.T. ubaci malo Hemingveja, malo Karla Sandburga i Ajnštajna u oči vanzemaljca.

30. Ajnštajn je podržavao borbu za prava crnaca u SAD. Budući da je napustio Nemačku 1933. godine kako bi izbegao nacistički progon, on je bio posebno osetljiv na diskriminaciju koju je primetio u svojoj novoj domovini.

31. Njegova istraživanja i poznata formula E=mc2 pomogla su u pravljenju atomske bombe. Ajnštajn je kasnije zažalio zbog ovoga i izjavio: da sam znao da Nemci neće uspeti u pravljenju atomske bombe, ne bih ništa uradio.

32. Sebe je smatrao agnostikom, a ne ateistom.

33. Ajnštajn i Haim Vajcman su putovali u Ameriku 1921. godine, gde ih je u Beloj kući dočekao predsednik Voren Harding. Naredne godine je Albert sa Elzom otišao na putovanje po Japanu, na kojem je posetio i Kolombo, Singapur, Hong Kong i Šangaj.

34. Ajnštajnove teorije su relevantnije nego što mislite. One igraju veliku ulogu u GPS sistemu, ali i čine osnovu svih nuklearnih tehnologija.

35. Albert nije imao svoj auto, a nikada nije ni naučio da vozi.

36. Ajnštajnov omiljeni naučnik bio je Galileo Galilej.

37. Ajnštajnove oči se čuvaju i dan danas u jednom sefu u Njujorku.!

Izvori: Opušteno.rs I Zanimljivostidana.com
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1