Najzanimljiviji sajt Balkana

astronaut zemljaPredstavljamo vam zanimjive činjenice- zanimljivosti  o astronautima za koje verujemo da će vam biti zanimljive i zabavne. Verujemo da će te saznati nešto novo o astronautima što do sada niste znali ili negde pročtali....

Kao i uvek što radimo prvo da vam damo ( ako možemo tako reći ) tačnu definiciju šta je u stvari astronaut?...

Astronaut (grč. ἄστρον; astron; dosl. "zvezda" + ναύτης; nautēs; "mornar") odnosno kozmonaut ili kosmonaut (rus. космона́вт) je osoba obučena, u programu leta u svemir, za zapovedanje, upravljanje, ili služenje kao član posade na svemirskoj letelici. Kinezi koriste za astronauta termin tajkonaut.


1. Svemirsko odelo košta 12 miliona dolara.

2. Prema rečima astronauta, miris svemira se može uporediti sa prepečenim biftekom, vrelim metalom i dimom koji se pojavljuje nakon zavarivanja.

3. Astronauti iz Međunarodne svemirske stanice svakodnevno imaju priliku da vide poveći broj izlazaka i zalazaka sunca - čak njih 15.

4. Dok su u svemiru, astronauti ne mogu da plaču jer nema gravitacije, pa iz tog razloga suze ne padaju niz lice.

5. Većina njih u svemiru postane viša za oko dva centimetra.

6. Na Međunarodnoj svemirskoj stanici postoji mašina koja služi za prečišćavanje urina u pijaću vodu.

7. Srce astronauta u svemiru postaje okruglije.

8. Alan Šepard, koji je 1961. godine postao druga osoba i prvi Amerikanac koji je leteo u svemir i koji je komandovao misijom Apolo 14, uspeo je da u dva navrata na Mesecu zaigra golf.

9. Anatolij Solovjov, penzionisani sovjetski kosmonaut i pukovnik sovjetskog vazduhoplovstva drži svetski rekord po broju šetnji u svemiru (16) i ukupnom broju provedenom u šetnji van letelice - 82 sata i 22 minuta.

10. Određene namirnice (kao što je to na primer hleb, umesto kog se jedu tortilje) nisu dozvoljene u svemiru, a ono što se ponajviše konzumira su sokovi, voće, meso i testenina.

11. S obzirom na to da na Mesecu nema vetra, kiše ili vode, otisci stopala astronauta koji su zakoračili na ovo nebesko telo neće biti obrisani najmanje 100 miliona godina.

12. Imajući u vidu činjenicu da svemirske šetnje obično traju duže od 6 sati, astronauti su opremljeni pelenama pogodnim za maksimalno upijanje.

13. Spavanje je za astronaute velika avantura. Većina njih više voli da spava u specijalno dizajniranim vrećama za spavanje, koje su zakačene za zid ili pod.

14. Što se tiče garderobe, unutar stanice astronauti mogu da obuku šta god požele.

15. U slobodno vreme, dozvoljeno im je da čitaju knjige, gledaju filmove, komuniciraju sa porodicom i prijateljima na Zemlji. Isto tako, kako bi se stepen atrofije mišića i osteoporoze smanjio, oni svakodnevno vežbaju.
astronaut
16. Ne možete zviždati u svemirskom odelu. To je 1999. pokušao i astronaut Dan Barry koji je objasnio razlog zbog kojeg mu je svemirska šetnja sigurno bila manje zabavna. Naime, pritisak vazduha u svemirskom odelu puno je niži nego na Zemlji pa jednostavno ne možemo izbaciti dovoljno vazduha kroz usne da bi proizveli zvuk dok zviždimo.

17 Astronauti u svemiru ne osećaju potrebu za mokrenjem nego su istrenirani ići u toalet svaka 2 sata.

18. Skoro svaki astronaut oseća neki od efekata svemirske bolesti, izazvane širokim spektrom konfuznih informacija koje stižu u njihovo unutrašnje uvo. Pored muke, u simptome spadaju i teške glavobolje i problemi sa lociranjem sopstvenih udova.

19 U jednoj studiji iz 2001. godine je dokazano da astronauti koji na Zemlji hrču, u kosmosu spavaju mirno, bez tih groznih zvukova.

20. Najmlađa osoba koja je letela u svemir je Gherman Titov, koji je imao 25 godina kada je leteo Vostokom 2

21. 438 dana je najduže vreme provedeno u svemiru, od strane Rusa Valerija Poliakova.

22. Od 2006. godine, astronauti koji imaju najviše svemirskih letova, su Jerri L. Ross i Franklin Chang-Diaz.

23. Najveća udaljenost od Zemlje koju je astronaut prešao bila je 401.056 km (249.205 milja), kada su Jim Lovell, Jack Svigert i Fred Haise obišli Mesec tokom vanredne situacije Apollo 13

24. Prva civilna osoba u svemiru bila je Valentina Tereškova svemirska letelica Vostok 6 (postala je i prva žena u svemiru u toj misiji). Tereškova je samo časno ubačena u vazduhoplovstvo SSSR-a, koje tada nije prihvatilo žene pilote. Mesec dana kasnije, Joseph Albert Valker postao je prvi američki civil u svemiru

25. Prvi nevladin svemirski putnik bio je Biron K. Lichtenberg, istraživač sa Masčusetskog Instituta Tehnologije koji je leteo u svemir sad već davne 1983.godine

26. Decembra 1990. godine, Toiohiro Akiiama postao je prvi putnik u svemiru kao reporter Tokio Broadcasting Sistem, posete Miru Akiiama je bio "Istraživački kosmonaut".

27. Jednom izabrani, (na primer) NASA astronauti prolaze kroz dvadeset meseci obuke u različitim oblastima, uključujući i obuku za ekstravehikularnu aktivnost u postrojenju kao što je NASA-ina Neutral Buoyancy Laboratory

28. Astronauti su podložni različitim zdravstvenim rizicima, uključujući dekompresijsku bolest, barotraumu, imunodeficijencije, gubitak kostiju i mišića, gubitak vida, ortostatsku netoleranciju, poremećaje sna i ozlede zračenja.

29. Najstarija osoba koja je letela u svemiru je Džon Glen, koji je imao 77 godina kada je letio u svemirskoj letelici oznake STS-95.

30. Rusaki astronaut Genadij Padalka je postao prvi astonaut i čovek koji je proveo najviše vremena u svemiru" on je ukupno proveo 877 dana (oko 2.5 godine) u svemiru tada 2015. godine imao je 57 godina
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1