Najzanimljiviji sajt Balkana

kornjača životinjaI ovaj put vam donosimo zanimljivosti odsnosno zanimljive činjenice u malim sporim životinjama kornjačama. Najstarije poznate kornjače su od pre oko 215 miliona godina...

i trenutno na Zemlji postoji više od 300 različitih vrsta; od toga je sedam morskih, 180 slatkovodnih i preko 60 kopnenih vrsta.


Da ne dužimo mnogo saznajte te zanimljivosti o sporoj maloj kornjači tj kornjačama...

1. Kornjačin oklop napravljen je od 50 različitih kostiju. Iako izgleda kao štit iz jednog dela, oklop se sastoji od više kostiju i formira se kroz fuziju rebara i pršljenova kornjače. Zapravo, oklop izgleda kao grudni koš koji korinjača nosi van svog tela.

2. Kornjače su često okružene razigranim leptirima jer su im potrebne zbog ishrane ovih insekata.


3. Za razliku od nekih životinja sa oklopom, kornjača ne može potpuno da napusti svoju kućicu.

4. Kornjače postoje više od 200 miliona godina. One su evoluirale pre sisara, ptica, zmija, guštera pa čak i krokodila.

5. Da bi se zaštitila, kornjača svoju glavu uvlači u oklop, a da bi to uradila prinuđena je da izvede pravu akrobaciju sa svojom kičmom.

6. Najranije kornjače su imale zube i nisu mogle da uvuku svoje glave pod oklop. Osim toga današnje kornjače nisu se mnogo promenile u odnosu na svoje pretke.

7. Iako izgleda čvrsto, kornjačin oklop ume da bude prilično osetljiv. U njega su ugrađeni nervi, kao i zalihe krvi, tako da oklop može da krvari ako se ošteti, a kornjača oseća bol.

8. Iako kornjače važe za dugovečne životinje, svega nekoliko vrsta može da živi preko 150 godina. Tu spadaju velike kornjače sa Galapagosa, Američka Box kornjača, dok Grčka kornjača živi nešto kraće do 105 godina. Po jednom dokumentu Gigantska kornjača kada je uhvaćena u Indijskom okeanu imala je 50 godina, a zatim je još 152 godine živela je u zatočeništvu.

9. Godine 1968. dve kornjače iz Sovjetskog Saveza postale su prva živa bića koja su kročila u daleki svemir.

10. Leptiri koji žive u Amazoniji moraju da se obrate za pomoć kornjačama, čije suze su dovoljan izvor natrijuma za ova mala stvorenja. Oni koriste senzore u nogama da osete ukus hrane, pa kornjače tokom procesa ispijanja suza ne trpe nikakve posledice.

11. Kornjače žive na svim kontinentima osim na Antarktiku. Odgovara im bilo koja dovoljno topla klima jer u suprotnom jaja ne bi mogla uspešno da se izlegu.

12. Kornjače nemaju glasne žice, ali i dalje mogu da prave zvukove koji nastaju kao posledica izbacivanja vazduha iz pluća.

13. Samo Blanding kornjača može da pliva ispod leda, dok sve ostale vrste ne podnose hladnoću.

14. Polni organi ženke kornjače sakriveni su u kloaki, šupljini koja se nalazi ispod repa i služi za reprodukciju i vršenje nužde. Neke vrste kornjača i dišu kroz ovaj organ.

15. Raspon veličine koranjača zavisi od vrste. Neke su duge svega 10 cm, dok druge mogu da dostignu težinu od 680 kg.

16. Neke vrste kornjača mogu da žive više od 100 godina, a trenutno najstarija kornjača ima 183 godine i živi na ostrvu Sveta Helena.

17. U Severnoj Americi živi mnogo vrsta kornjača, a u Evropi svega dve.

18. Kornjače nisu spore kao što svi misle. One su biljojedi, tako da ne moraju da jure svoju hranu. Zahvaljujući čvrstom oklopu predatori ih jednostavno ne diraju, tako da ni od njih ne moraju da beže. Dakle, kornjače nemaju razloga da jure, međutim, iznenadili biste se kako umeju da pojure kad su u stvarnoj opasnosti.

19. Većina kornjača ima 5 prstiju na svakoj nozi, mada neke vrste imaju 4 ili samo 3 prsta.

20. Kornjače imaju dobar vid i odličano čulo mirisa. Sluh i osećaj za dodir su zadovoljavajući, a čak i oklop sadrži nervne završetke.

21. Neke vodene kornjače mogu da absorbuju kiseonik kroz kožu na vratu što im omogućava da ostanu potopljene u vodi duži vremenski period.

izvor:Opušteno.rsZbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1