Najzanimljiviji sajt Balkana

juznoafriÄŤka republika zastava
U narednim redovima upoznaćemo vas sa Južnoafričkom Republikom kroz zanimljive neke činjenice.Republika Južna Afrika ili Južnoafrička Republika( kraći naziv Južan Afrika) je republika na jugu Afrike.Ova država koja se nalazi na južnoj ivici Afrike ima 40,6 miliona stanovnika i glavni grad je Pretoria. ...Stanovništvo je uglavnom crnačko (75,2%), ali ima i belaca (13,6%), mešanaca (8,6%) i azijata (2,6%).

Površina države Južnoafričke republike iznosi 1.221.000 kilometara kvadratnih.Šta još možete zanimljivo saznati od državi koja se nalazi kod rta dobre nade odnosno Južnoafričkoj Republici saznaćete iz sledećih redova:

1. Svake godine, Južna Afrika se udaljava po pet centimetara od obale Južne Amerike usled pomeranja kontinenata.

2. Najstariji stanovnici Južnoafričke Republike su plemena Hotentota i Bušmana. Bantu narodi su se doselili oko 1000. godina

3. Južnoafrička Republika ima 11 službenih jezika - isiZulu, isiXhosa, Afrikaans, Sesotho sa Leboa, engleski, te Setswana su najrašireniji jezici, dok siSwati, isiNdebele, Sesotho, Tshivenda i Xitsonga zaokružuju 11 službenih jezika. isiZulu je Bantu jezik koji koristi latinsku abecedu, te je ujedno i jezik naroda Zulu, a razumije ga pola populacije u ovoj državi.

4. Južnoafrička Republika ima i tri glavna grada: Pretoria, sedište izvršne vlasti, Cape Town, zakonodavno sedište te Bloemfontein, sedište sudske vlasti.

5. U Mpumalangi je 2005. godine pronađen "afrički Stounhendž“ – kružni kameni kompleks kasnije nazvan Adamov kalendar, za koji se veruje da je star oko i više stotina hiljada godina!

6. Južnoafrička Republika je jedan od osnivača Ujedinjenih naroda i Afričke unije

7. Stona planina, koja se nalazi kod Kejpatauna, smatra se jednom od najstarijih planina na Zemlji. Ona je na listi Sedam novih svetskih čuda prirode, a nacrtana je na zvaničnoj zastavi Kejptauna. Na njoj se može pronaći čak 1.500 različitih vrsta biljaka, te ne čudi što je njen plato jedan od predivnih nacionalnih parkova Južnoafričke Republike.

8. Pored predivnih lavova, žirafa, geparda, nosoroga, kudua, impala, hijena, nilskih konja i drugih životinjskih vrsta, u Južnoj Africi živi i pingvin!

9. Južnoafrička Republika na svome prostoru ima više od 20.000 različitih vrsta biljaka ili oko 10% svih poznatih vrsta biljaka na svetu

10. Na teritoriji JAR se nalaze jedne od najstarijih stena na Zemlji, koje datiraju od pre 3,7 milijardi godina iz doba prekambrijuma.

juznoafrička republika zanimljive činjenice

11. Južnoafrička Republika je jedina država na svetu koja se dobrovoljno odrekla svog programa za izradu nuklearnog naoružanja.

12. U ovoj zemlji raste najmanja biljka na svetu koja je sukulent, kao i najveća biljka uopšte – baobab iz Limpopoa.

13. Jedina ulica na svetu u kojoj su živela dvojica nobelovaca nalazi se u Sovetu. Reč je o ulici Vilakazi, u kojoj su živeli Nelson Mandela i Dezmond Tutu.

14. Čak 90 odsto platine, 80 odsto mangana, 73 odsto hroma, 45 odsto vanadijuma i 41 odsto zlata u svetu potiče iz Južnoafričke Republike

15. Tri od pet najbržih kopnenih životinja na planeti žive u Južnoafričkoj Republici – gepard, gnu i lav.

16. Kako je objavljeno u naučnom magazinu „Lanset“, očekivani životni vek Južnoafrikanaca je od 2009. do 2012. godine porastao s 54 na 60 godina

17. Prema podacima iz 2012. godine 12.2% ukupnog stanovništva je zaraženo HIV virusom što ovu zemlju svrstava među zemlje sa najvećom stopom obolelih od HIV-a.

18. U JAR su do 2009. godine postojala 148 aerodroma sa asfaltiranom pistom.

19. Južno afrički grad Vredefort je dom najvećeg potvrđenog kratera na Zemlji. Pretpostavlja se da je nastao udarom meteora promera 10-ak kilometara, prije nekoliko milijardi godina. Krater ima promjer 200 kilometara, te je također pod zaštitom UNESCO-a.

20. Južnoafrička republika je prva država u Africi u kojoj se održalo Svetsko fudbalsko prvenstvo 2010. godine Najpopularniji sportovi u Južnoj Africi su fudbal, ragbi i kriket.
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1