Najzanimljiviji sajt Balkana

Koliko znate o tajnim društvima koja postoje širom sveta? U svetu postoji (ili je postojalo) mnogo tajnih društava koji su vremenom postali totalno tajanstveni tj.misteriozni do današnjih dana. I za kojes e veoma malo zna gotovo ništa...

Postoje samo neke od pretpostavki da pojedina tajna durštva indirektno vladaju iz senke,upravljaju državama, stvaraju novi svetski poredak itd...

U nastavku teksta mi vam donosimo ona koja su po nekim tvrdnjama najmisterioznija tajan društva:1. Templari

Svako tajno društvo ima određenu svrhu, ali je misija Vitezova templara bila vojničke prirode. Nakon što su krstaši zauzeli Jerusalim 1096. godine, evropski hodočasnici su počeli da pohode grad. Na putu su ih vrebale opasnosti, pa je u narednih 20 godina stvoreno tajno društvo Vitezova templara kako bi zaštitili one koji se zapute u Svetu zemlju.

Templari su igrali toliko važnu ulogu da je čak i Vatikan oslobodio grupu obaveze poštovanja svih zakona, izuzev papinih. Sa novim privilegijama, počeo je da raste i broj članova u društvu. Bili su veoma dobro obučeni za borbu i postali su poznati po pobedama u borbama s protivničkim armijama.

Međutim, povećava se i broj članova koji nisu u sastavu vojski. Počeli su da stiču ogromno novčano bogatstvo i uticaj među najbogatijim ljudima u Evropi. Prema predanju koje se vekovima prenosi s generacije na generaciju, nekada su u njihovim rukama bili čak Zavetni kovčeg i Sveti gral.

Njihova moć je trajala do trenutka kada su muslimani ponovo osvojili Jerusalim 1187. godine. Vitezovi templari su polako nestajali i 1307. godine francuski kralj Filip IV izvršio je pritisak na papu Klimenta da ukine društvo i preuzme njihovo bogatstvo. Preostali članovi su uhapšeni, mučeni i živi spaljeni.


2. Slobodni zidari (Masoni)

Masoni su i dalje jedno od najuticajnijih bratskih društava na svetu, koje broji negde oko pet miliona članova. Organizacija je osnovana 1717. godine, ali dokumenta koja se odnose na njihovo postojanje datiraju još iz 14. veka. Društvo je oformljeno kao bratstvo čiji članovi dele iste filozofske ideje, među kojima i verovanje u vrhovno biće. Uprkos naizgled bezopasnim aktivnostima, slobodni zidari su bili izvrgnuti žestokoj kritici.

Teorije zavere dugo su govorile o njihovim okultnim obredima, i čak su se osnivale čitave političke grupe kao znak otpora slobodnim zidarima. Takođe su i crkve svih veroispovesti kritikovale ovu organizaciju. Sa svojim mnogobrojnim članstvom i različitim ložama raširenim po celom svetu, moderni masoni više ne dele iste univerzalne obrede, kao što je bio slučaj u prošlosti. Međutim, jedan od obreda koji je ostao konstantan jeste inicijacija novih članova. Novog posvećenika predlaže neko ko je već mason, a svaki novi član mora da prođe kroz tri različita stepena, pre nego što dostigne nivo majstora.
Članovi takođe imaju posebna pravila međusobnog pozdravljanja, uključujući rukovanje, gestikulaciju i šifre, a na njihovim sastancima zabranjen je pristup onima koji nisu masoni. Poznati masoni bili su Vinston Čerčil, Mark Tven, Henri Ford, Bendžamin Franklin. Simboli masona su šestar i lenjir.

3. Iluminati

Priče o iluminatima se često mogu sresti u literaturi, na filmovima i televiziji. Organizacija je osnovana u Nemačkoj krajem 18. veka. U to vreme, članovi grupe predstavljali su sebe kao red prosvetljenih slobodnih mislilaca. Štampa se ubrzo okrenula protiv njih, i mnogi su počeli da ih smatraju grupom disidenata čija je namera rušenje vlasti, pa su čak optuženi i za izazivanje Francuske revolucije.
Grupa je uskoro rasturena, ali njihov uticaj je ostao vrlo jak, i dugo se pričalo da još uvek deluju iz senke. Zahvaljujući stalnom prisustvu u popularnoj kulturi, mnogi se plaše iluminata i dan – danas. Moderni teoretičari zavere smatraju da je društvo uspelo da preživi i da danas deluje kao opasna vlada iz senke upravljajući svetskom industrijom i politikom, koja želi da uspostavi novi svetski poredak. Kao pripadnici iluminata navode se porodica Buš, Vinston Čerčil i Barak Obama.
Službeni simbol iluminata je piramida, preuzeta od masona, na čijem se vrhu nalazi oko okruženo svetlosnim zracima.

4. Društvo studenata s Jejla "Lobanja i kosti"

Društvo studenata s Jejla "Lobanja i kosti" bilo je najčuvenija studentska organizacija. Svakog proleća bi primali nove članove. Među njima su se nalazili američki predsednici (Džordž H. V. Buš, Džordž V. Buš) , senatori, sudije vrhovnog suda, što je mnoge navelo da smatraju da grupa deluje kao neka vrsta podzemne organizacije i ostvaruje ciljeve političke elite.

Nema sumnje da je društvo vrlo bogato. Članstvo u ovom društvu više nije tajna, ali njihovi obredi jesu. Sastaju se dva puta nedeljno, ali šta se dešava iza zatvorenih vrata na njihovim sastancima, nikad nije otkriveno. Poznat je slučaj kada ih je poglavica plemena Apača tužio, tvrdeći da je kostur Džeronima u njihovom posedu. Pored toga, poznato je da navodno teraju nove članove da ispovedaju svoj intimni život ostatku grupe, i da svakom novom članu daju nadimke
Tako se proširila priča da je Džordž Buš stariji dobio nadimak Magog, koji se daje članovima sa najviše seksualnog iskustva.

5. Društvo Tule

Za veliki broj tajnih organizacija sumnja se da imaju zle namere, ali Društvo Tule jedno je od malobrojnih koje je to i dokazalo. Počeli su da se okupljaju u Nemačkoj nakon završetka Prvog svetskog rata, bavili su se okultizmom, ali su se ubrzo transformisali u organizaciju koja je promovisala ideologiju arijevske rase, i koja je zauzela rasističke stavove u odnosu na Jevreje i druge manjine.
Godine 1919. Osnovali su političku organizaciju pod imenom Nemačka radnička partija, čiji je član postao i mladi Adolf Hitler. On će preuzeti partiju, koja će se kasnije pretvoriti u nacističku partiju. Ali, i pre toga, članovi Društva Tule biće uključeni u neke vrlo bizarne aktivnosti. Najčudnija je bila njihova opčinjenost arijevskom rasom.

6. Bilderberška grupa

Bilderbeška grupa nije tajno društvo po definiciji, ali deluje pod velom misterije, što je grupu učinilo predmetom mnogih teorija zavere. Grupa je osnovana 1954. godine, i od tada se njeni članovi okupljaju svake godine na ekskluzivnoj konferenciji na kojoj se okupljaju svetski lideri, bankari, ekonomisti i medijski moguli. Konferenciji mogu prisustvovati samo oni sapozivnicama. Grupu su osnovali ljudi zabrinuti zbog širenja antiameričkog raspoloženja posle Drugog svetskog rata, ali, tokom godina, njihove rasprave pretvorile su se u šire diskusije o postizanju uzajamnog razumevanja među raznim kulturama.

Bilderberška grupa osporavana je zbog jednog ključnog razloga: na njihovim konferencijama nije dozvoljeno prisustvo medija, niti izdaju saopštenja sa svojih konferencija. Takva vrsta tajnovitosti, kao i ona vezana za opsežne mere bezbednosti na mestima na kojima se konferencije održavaju, što često podrazumeva naoružane čuvare, policiju, pa čak i borbene avione koji patroliraju nebom, izaziva oštre kritike. Na konferenciji 2009. godine održane u Grčkoj, učestvovali su grčki premijer Kostas Karamanlis, švedski šef diplomatije Karl Bild, američki sekretar za finansije Timoti Gajtner, predsednik Svetske banke Robert Zelik…


7. Sinovi slobode

Sinovi slobode ime je grupe disidenata koji su postojali u Americi pre Revolucionarnog rata. Nisu bili tajno društvo u klasičnom smislu. Pre je reč o manjim grupama patriota raštrkanim po kolonijama koji su se ujedinile radi zajedničkog cilja. Obično su se sastajali u Bostonu, ispod jednog bresta koji je od tada postao poznat kao Drvo slobode. Tu su se dogovarali o akcijama otpora, koje su uključivale deljenje letaka, pa čak i neke terorističke aktivnosti. Bostonska grupa bila je najjača među ostalim grupama Sinova slobode. Ali, i druge su bile vrlo aktivne. Grupa na Rod Ajlandu spalila je britanski teretni brod u znak protesta zbog nepravične trgovine. Ipak, najpoznatiji događaj je takozvana „bostonska čajanka“ iz 1773. godine, kada su članovi obučeni kao Indijanci potopili tovar čaja u Bostonskoj luci.

8. Eseni

Bratstvo Esena potiče iz II veka p.n.e. i članovi su se okupljali u omanjim selima izvan zidina drevnog grada Judeje, gde su živeli u malim izolovanim zajednicama i po sopstvenim pravilima. „Otkrićem rukopisa Kumrana 1947. godine, priča o Esenima ponovo postaje interesantna” piše Leone. Eseni, o kojima je istraživao i Plinije Stari, postali su deo legende jer se verovalo da imaju isceliteljske sposobnosti i jer su pojedini naučnici drevnih civilizacija verovali da je i sam Isus Hrist bio član ovog bratstva, ali takvim tvrđenjima se već zalazi u osetljivu zonu religije.

9. Red Sv.Apostola Pavla

Tokom suđenja, Toto Rina (poznati član Koza Nostre) izjavio da je poslanice Sv. apostola Pavla pročitao samo „do pola”. Reč je o romanu Luiđija Natlija, koji je po poglavljima objavljivan u „Sicilijanskom Žurnalu” 1909. godine. Roman je inspirisan Redom Sv. apostola Pavla. Reč je o sekti inkvizitora koji su nosili kapuljače, a delovali su u Palermu izmedju 18. i 19. veka. Veruje se da od ovog društva potiče i Koza Nostra. „Ne može se sa sigurnonšću utvrditi da li je reč o oružanim snagama političkog vrha, zlim podanicima, verskim fanaticima ili ljudima u potrazi za pravdom, ali je svakako je u pitanju samo sećanje. Njihova povest ne može a da nas ne navede da razmišljamo o razlici između osvete i pravde” piše Leone.
tajna društva10. Vitezovi Apokalipse

Nazivali su se braniteljima katoličke crkve od Antihrista, ali su zapravo Vitezovi apokalipse, počevši od njihovog osnivača Agostina Gabrina, bili mešavina fanatizma i misticizma i nisu krili želju da potpuno promene društveni poredak. „Sekta je dostigla broj od 80 članova od kojih je najveći deo bio sačinjen od zanatlija i trgovaca. Oni su imali običaj da nose sablju zadenutu za pojas čak i dok su radili” piše u „Vodiču kroz tajna društva”. Sekta je bila u usponu sve do 1694. kada ih Inkvizicija osudila i obustavila njihovo širenje.

11. Bratstvo večne ljubavi

U jednom članku napisanom 1972. godine, američki časopis „Rolling Stone” ih je nazvao „hipi mafijom”, ali je koncept Bratstva večne ljubavi bio bliži idejama antagonističkih grupa Amerike iz doba Niksona nego kriminalnoj organizaciji „Koza Nostra”. Njihova filozofija zasnivala se na učenjima različitih religija, sa posebnim akcentom na one istočne. Bratstvo je iznad svega zdušno verovalo u spiritualna svojstva psihoaktivne supstance LSD. Dugo su opstajali zahvaljujući prodaji kanabisa i LSD-a. Upravo je taj koncept preplitanja droge i religije učinio da Bratstvo ostane upamćeno kao jedno od najbizarnijih tajnih (nelegalnih) društava Kalifornije iz 60-ih godina.

12. Elksi

Možda najpoznatije američko bratstvo su svakako Elksi. Osnovani 1868. godine, na početku su bili studentski pokret antiprohibionističkih stavova, a s godinama su se razvili u tajno društvo puno ritualnih obreda. Bilo je čuveno po prestižnosti svojih članova i njihovih humanitarnih projekata. Danas je mali broj tih obreda ostao u tajnosti, (skoro) svi rituali stupanja u bratstvo su izašli na videlo, a postoji i vebsajt - elks.org. Međutim, Elksi su očuvali deo starog prestiža zahvaljujući činjenici da su među najpoznatijim članovima bile mnoge poznate ličnosti. „... poznate ličnosti sa političkog vrha, iz oblasti sporta, američke scene i trgovine. Dovoljno je nabrojati predsednike kao što su Dvajt D. Ajnshover, Varen G. Harding, Frenklin D. Ruzvelt, Hari S. Truman, Džon F. Kenedi i Džerald R. Ford” piše Leone.

13. Čikada 3301.

Svakako se mora pomenuti i tajno društvo Interneta - Čikada 3301, koja od 2012. po internetu širi serije komplikovanih enigmatskih zadataka kako bi regrutovala „inteligentne pojedince” koji ih reše. Budući da su nimalo laki zadaci vezani za sigurnost podataka, kriptografiju i stenografiju, postoje teorije da je Čikada zapravo način da tajne službe ili tehnološke kompanije regrutuju eksperte za informatičku sigurnost.

14. Red istočnog hrama

Ordo templi orijentis je mistična organizacija osnovana početkom 20. veka, po uzoru na manje tajne „slobodne masone“, a oslanja se na ritualne i okultne obrede, koji služe kao sredstvo uz pomoću koga se članovi penju na hijerarhijskoj lestvici unutar organizacije. Opšte filozofsko načelo im je bilo verovanje u ezoterične principe novog doba, kao metode za ostvarivanje pravog identiteta osobe. Čuveni okultista i ekscentrik Alister Krauli sastavio je manifest „Misterija mistika maksima“, a kasnije je postao njen vođa. Posle njegove smrti, uticaj i popularnost reda počeli su da blede.

Društvo i danas postoji, i ima različite podružnice rasute po svetu, uglavnom u SAD, Velikoj Brita­niji i nekim delovima Evrope. Kako je popularnost Alistera Kraulija rasla, tako su učenja društva Ordo templi orijentis bivala poznatija javnosti. Delovanje društva danas je manje tajno, nego u prošlosti. Ali to ne znači da i danas ne upraž­njavaju neke bizarne obrede. Glavni među njima je fiksacija članova dru­štva za čovekovu seksualnost, posebno njihovo učenje o „obo­žavanju falusa“ i magiji masturbacije.
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1