Najzanimljiviji sajt Balkana
DNK analizom uzoraka uzetih od donatora krvi u Tirolu, naučnici su utvrdili da nekoliko njih poseduje specifičnu genetsku mutaciju čije je postojanje utvrđeno i kod ledenog čoveka Oetzija....


Naučnici iz Austrije su uspeli otkriti da "ledeni čovek" Oetzi, čije je zaleđeno 5.300 godina staro telo pronađeno u Alpima 1991. godine, danas ima 19 živih muških potomaka.

Veza između ledenog čoveka iz Alpa i dnašnjih muških potomaka, ustanovljena je preko DNK analize koju su sproveli naučnici sa medicinskog fakulteta u Insbruku, nakon što su uzeli uzorke donatora krvi u Tirolu. Ispitivanjem je utvrđeno da 19 osoba poseduje specifičnu genetsku mutaciju čije je postojanje utvrđeno i kod Oetzija.

Eksperti veruju da bi ista mutacija mogla biti pronađena i u obližnjim regionima Švajcarske i u južnom Tirolu u Italiji.Voditelj istraživanja Volter Parson kaže da su naučnici već pronašli partnere u Švajcarskoj i Italiji, kako bi istraživanje moglo biti nastavljeno.

Zanimljivo je da nijednom od 19 potomaka Oezija nije saopšteno da imaju slavnog rođaka.Inače za one koji ne znaju, Oetzijevo smrznuto telo pronašli su turisti jna granici Austrije i Italije 1991. godine i to na visini od 3.200 metara.

Ipak, kasnije je utvrđeno da je telo ipak ležalo 90 metara unutar italijanske teritorije, pa je smešteno u muzej u Bolzanu. Oetzi je pronađen sa strelom u leđima pa se pretpostavlja da je umro od strele

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala