Najzanimljiviji sajt Balkanasuša
Naučnici  tvrde da će ova 2014. godina biti najtoplija godina ikada zabeležena na šplaneti Zemlji.Ovu njihovu tvrdnju potkrepljiju činjenicama da će  El Ninjo, globalni atmosfersko-okeanski fenomen,....

izgleda po svemu sudeći izbaciti ogromne količine toplote u atmosferu.

El Ninjo predstavlja snažna temperuturna talasanja na površini Istočnog Pacifika, koja imaju veliki uticaj na vremenske prilike i mogu napraviti klimatski haos širom celog sveta.

Nemački naučnici smatraju da je inače moguće prognozirati ponašanje El Ninja godinu dana unapred, međutim, kako je temperatura vode pod uticajem vetrova koji duvaju preko ekvatora, prognoze su ograničene na šest meseci.

Oni tvrde da je njihov metod precizno predvideo odsustvo ove pojave u protekle dve godine, pa je vrlo verovatno da će se ostvariti njihovo predviđanje da se El Ninjo očekuje krajem 2014.

Mišljenja među stručnjacima ove oblasti su podeljena, pa kalifornijski klimatolog Tim Barnet tvrdi da su te metode zastarele i da su se koristile 80-tih i 90-tih, dok australijski klimatolog Endrju Votkins veruje da šansa de se En Ninjo pojavi sasvim sigurno postoji, ali ne bi mogao da tvrdi da će se zaista desiti.

Ono oko čega su se svi naučnici složili je da će Zemlja svakih deset godina biti pogođena razornim sušama i nezapamćenim požarima, šanse da ta godina bude baš 2014. je navodno 75 odsto.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala