Najzanimljiviji sajt BalkanaIlustracija:Deja vu
Zamislite da dok ste budni non stop imate osećaj deja vua (deža vu)! Deja vu doživi gotovo 70% ljudi u svom životu ili tačnije rečeno "osećaj već viđenog".Verujemoda ste i vi barem jednom doživeli tkao nešto. Ali ovo iskustvo nije baš toliko često, ali je za nauku još uvek velika misterija...

Inače Deža vu predstavlja pojavu "sećanja" događaja u vrijeme kada se on odvija. Deja vu se najćešće dešava osobama u dobi od 15 do 25 godina i dešava se veoma retko. Ipak, za jednog 23-godišnjeg Britanca deja vu predstavlja problem  sa kojom mora živeti izgleda ceo svoj život?!

Njegov slučaj nije izolovan, jer pojedine bolesti, kao što su epilepsija i demencija, u opisu svojih simptoma imaju povećan broj deja vu.Ali za nemenovanog (iz medicinskih razloga)  23-godišnjaka ne postoji vidljiv fizički razlog njegovogo čestog ispoljvanja "već viđenog"

Britanac je pre učestale pojave Deža vua je patio od opsesivno-kompulsivnog poremećaja, a imao je i napade anksioznosti. Zbog spomenutih stanja napustio je fakultet, a u tom periodu pojavio se problem sa deja vuom koji je postao toliko čest da je sada njegovo stanje još gore.

Prilikom ekperimentisanja sa LSD-jem frekventnost već viđenog se drastično povećala pa je prestao čitati knjige, gledati TV i slušati radio iz prostog razloga što ima konstantan osjećaj da sve već ionako zna.

Godine 2008. podvrgnuo se potpunom testu glave, ali ljekari nisu mogli pronaći apsolutno ništa što bi ukazivalo na neku bolest.

Međutim, autorka Kristin Vels sa Sheffield Hallam Univerziteta, ima objašnjenje za njegov učestali Deja vu,po njenim rečima "ključ" se krije u prednjem delu mozga.

"Generalna hipoteza o deja vuu govori da se on dešava zbog pogrešno plasiranih impulsa neurona u prednjem mozgu, a koji je zadužen za sjećanje i poznavanje. Pogrešno 'paljenje' impulsa prilikom aktiviranja sjećanja tjera nas na pogrešnu interpretaciju trenutka kao nečega što smo već doživjeli", rekla je Wells.

Tako je sasvim moguće da anksioznost osobe uzrokuje "podivljalo paljenje neurona" koji mogu uzrokovati deja vu koji samo dodatno povećava anksioznost i tako stvara začarani krug.
izvor:iflscience.com

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala