Najzanimljiviji sajt Balkana
Na primer u budućnosti jednog dana možda će biti potrebno dosta alata astronautima koji budu pravili ili izgrađivali,proširivali orbitalnu stanicu ili svemirsku letelicu.Pri ovakvim na primer zadacima u svemiru problem može da nastane kako da zamenite alat koji se uništio odnosno polomio.

Ali sada posle ovog neobičnog 3D printera naučnici veruju da će ova sprava pomoći u budućnosti pomoći mnogim ljudima i uopšte čovečanstvu i astronatima( iz našeg primera) dok budu opravljali svoj svemirski brod, - jednostavno štampajući alat koji im se uništo

Zvuči vam poput naučne fantastike kao u zvezdanim stazama nešto slično kao replikator?Ali ako odgledate You tube video od strane  National Geographic-a  biće vam jasno ili čak neverovatno kako da to nije neka fantastika već gola istina i činjenica.

Teorijski fizičar Dejvid Kaplan,sa Džons Hopkins univerziteta,posetio kompaniju pod nazivom Z Corporation u Burlington, državi Masačusets, koja je specijalizovana za 3D štampače.I on je pokušao da napravi podesivi ključ uz pomoć 3D štampača "Z printer 150" koji može da napravi gotovo sve, čak i neke pokretne delove,.

U ovom video klipu se alatka podesivi ključ najpre skenira u računar,preciznost skeniranja je tačnosti od 40 mikrona (širine ljudske dlake).
Slika se zatim šalje na štampač koji ne koristi mastilo, ali zato koristi posebno projektovan kompozitni materijal koji izgleda kao prah,koji se u toku "štampe" povezuje s jednom vrstom smole.

Posle 90 minuta, dr Kaplan je prikazao na video snimku potpuno,robusnu radnu kopiju originalnog ključa koji poseduje čak i podesivu glavu.U nastavku pogledajte kako to 3D štampač pravi ključ

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala