Najzanimljiviji sajt Balkanaživotinje
Naša plava planeta Zemlja je prepuna fascinantnih čudnih i nepoznatih  životinjskih vrsta.Mnogi od tih životinjskih vrsta nikada neće biti omljeni kućni ljubimci niti će se moći tek tako naći u prirodi....


Neke od tih životinjskih vsta su i ugrožene ili im preti izumiranje.Dok neki još čekaju da budu otkriveni.U nastavku ovoga teksta donosimo vam pet čudnih životinja za koje možda nikada niste ni čuli…

Muva škorpija
čudni insekti
Muve-škorpija (Mecoptera, poznate i kao Kljunarice) red su malih do srednje velikih insekata naseljenih širom sveta, sa oko 550 poznatih vrsta.Karateristične su po svom dugačkom kljunu, te po muškom polnom organu koji neverovatno podseća na rep škorpije po kojem su ove muve dobile i ime Dok su moderne Mecoptere velikom većinom predatori ili se hrane mrtvim organizmima, proučavanje njihovih najranijih predaka i fosila nam govori kako su ovo nekada bili jedni od najvažnijih oprašivača na planeti.

Allactaga bullata
čudna životinja
Allactaga bullata ( ili jednostavnije Gobi skočimiš) je vrsta glodavca iz porodice Dipodidae. Žive u pustinjama i stepama Kine i Mongolije,veoma se retko viđaju u svojim prirodnim staništima, zbog čega je njihov status uglavnom nepoznat.

Otkriveni su veoma kasno 1925. godine u pustinji Gobi, a do 2013. godine su zabeležena tek 163 "zvanična" susreta sa ovim simpatičnim bićima. Gobi skočimiši su noćni glodavci koji žive sami, a većinu dana provode u svojim relativno jednostavnim jazbinama, obično dugačkim do 60 cm.

Roda cipelarka
roda
Roda cipelarka (Balaeniceps rex) je jedina vrsta u ptičjoj porodici Balaenicipitidae. Ove ptice neobičnog izgleda su visoke do 1,5 metar i dugačke do 140 cm, dok im težina može biti i do 7 kg. Žive u tropskim delovima istočne Afrike, a najčešće provode vreme same. U divljini žive oko 36 godina, i poznate su kao jako tiha vrsta ptica, mada, ponekad znaju lupkati svojim kljunovima kao znak pozdrava. Jedna neobična stvar vezana za rode cipelarke je ta što mogu početi plakati kada im ponestane hrane. Populacija ove vrste varira između 5000 i 8000 jedinki.

Hemicentetes semispinosus
čudni insekt
Hemicentetes semispinosus je mali sisavac iz porodice Tenrecidae koji živi u tropskim prašumama u severnim i istočnim delovima Madagaskara. Aktivni su i danju i noću, a hrane se prvenstveno kišnim glistama, ali i drugim kukcima.Ipak kada im zapreti opasnost da i sami postanu hrana bodlje na njihovom tijelu se usprave, a mali, naizgled bezopasni sisavac se ‘zabije’ u njušku ili šape predatora. Hemicentetes semispinosus je jedina poznata vrsta sisavca koji proizvodi zvukove trljanjem određenih delova tijela, način komunikacije na koji smo navikli kod zmija i insekata.

Ustonožac
čudan insekt
Ustonožac (Stomatopoda) su morski rakovi poznati po smrtonosnim i najbržim (poznatim) udarcima u prirodi. Mogu narasti do 30 cm, a u ekstremnim slučajevima i do 38cm. Sa više od 400 vrsta ovih rakova, oni se smatraju jednim od najvažnijih predatora plitkih tropskih i suptropskih morskih mora . Naučnici sa Univerziteta u Queenslandu u Australiji su nedavno otkrili da ustonožci imaju neverovatno korisnu sposobnost – oni mogu videti razne karcinome unutar našeg tela (jer imaju jedinstvene oči). Njihova sposobnost je sada uspješno replicirana u kameru, a naučnici sa Univerziteta u Queenslandu se nadaju da bi se ova tehnologija eventualno mogla implementovati i u pametne telefone.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala