Najzanimljiviji sajt Balkana

zanimljivosti o životnjama
Kao što smo i obećali juče danas su na redu drugi deo  zanimljivih činjenica o životinjama.Nadamo se da ste pročitali ona prvi deo i da su vam bile zanimljive.Da ste nešto novo saznali i naučili.Da ne dužimo sa pričom.....

"zavirimo" u sledećih 25 odnosno svih 50 zanimljivih činjenica o životinjama....


1. Gmazovi nastanjuju sve kontinente osim Antarktika.

2. Najduži zabilježeni let kokoške trajao je celih 13 sekundi.!

3. Ženka vrapca će često pronaći gnezdo druge ženke koja se parila sa istim partnerom,i ubiće sve mlade ženke koje su se tek izlegle u njemu. Na ovaj način ona osigurava dragocijeno vreme koje će mužjak provoditi pomažući njoj da odgaja mlade, a ne drugim ženkama.

4. Ljudi, mravi i čimpanze su jedini organizmi koji ratuju.

5. Stručnjaci procjenjuju da 9 od svakih 10 živih bića živi u okeanu.

6. Nilski konj može trčati brže od ljudi, uprkos činjenici da sama njihova koža može biti teška i do pola tone.

7. Jezik plavog kita je velik kao prosječni azijski slon.

8. Žirafe spavaju samo oko 1,9 sati (30 minuta dubokog sna) dnevno, a i taj san je poeljen u nekoliko odvojenih intervala. S druge strane, neke životinje, poput smeđih šišmiša, spavaju i po neverovatnih 20 sati dnevno.

9. Prema podatku iz 2008. godine, na svetu postoji najmanje 43.678 vrsta pauka.

10. Samo jedna plavoprstenasta hobotnica ima dovoljno otrova da ubije 26 odraslih ljudi!Njen otrov je 10.000 puta toksičniji od cijanida!

11. Zabeleženo je nekoliko slučajeva u kojim vrane izdrobe mrave i namažu ih po svom telu.Vjeruje se da ovo čine zbog mravlje kiseline koja im pomaže da odbiju parazite.

12. Ako u blizini ima vode,rakun će u većini slučajeva iskorostiti priliku i oprati hranu pre nego što je pojede.

13. Gnezdo bjeloglavog orla (Haliaeetus leucocephalus) može biti teško i do 2 tone.

14. Pijavica ima 300 zuba i 32 mozga.

15. Afrički divlji psi se uvijek brinu za starije, bolesne ili na drugi način krhke članove svog čopora.

16. Pas vodič sluša naredbe slepe osobe, ali ako ta naredba vodi direktno u opasnost, ovi psi su istrenirani da to uoče, te da odbiju poslušati vlasnika. Ovakvo ponašanje se naziva “inteligentna neposlušnost.”

17. Kopneni taipan (Oxyuranus microlepidotus) se smatra najotrovnijom zmijom na svijetu, a toliko je otrovna da samo jedan ugriz ove zmije sadrži dozu otrova dovoljno snažanog da ubije 250.000 miševa, odnosno 100 odraslih ljudi!

18. Balegari, crne bube koje se hrane balegom sisara i u nju polažu jaja, koriste Mlečni Put prilikom navigacije.Ovi insekti su ujedno i jedine jedine životinje (osim ljudi) koje dokazano koriste zvijezde za orijentaciju.

19. Poznato je da grbavi kitovi mogu formirati prijateljske odnose sa drugim kitovima koji mogu da traju celi život. Iako skoro celu godinu budu razdvojeni, nekako se uvijek uspevaju sresti tokom leta u ockeanu, a to vreme provode hraneći jedan drugog ili samo plivajući skupa.

20. Krokodil ne može pomerati jezik i ne može žvakati hranu. Ali zato ima toliko snažnu probavnu kiselinu da može probaviti čak i čelični ekser.!

21. Koko, gorila najpoznatija po tome što vrši komunikaciju s ljudima pomoću jezika znakova (poznaje više od 1.000 znakova) je 1985. godine za rođendan dobila mačku – nakon što je specifično tražila taj poklon. Nažalost, mačku je godinu dana kasnije udario automobil, a Koko je prošla dugi proces žaljenja, što pokazuje koliko je razvila duboku i emocionalnu vezu sa mačkom.

22. Prema istraživačima na Smithsonian Tropical Research Institutu, mozgovi malih pauka su toliko veliki da ispune sve telesne šupljine, uključujući i one u nogama.

23. Grizli medvedi (Ursus arctos horribilis) mogu namirisati svoj plen udaljen i do 30 kilometara.!

24. Kitovi ulješture su najglasnije životinje na svijetu, a proizvode neverovatno glasan zvuk od 230 decibela. Ako ipak merimo glasnoću u odnosu na veličinu životinje, apsolutni šampion je mužjak Micronecta scholtzi,to jew mali vodeni insekt veličine 2 mm. Mužjaci M. Scholtzi insekta proizvode ovaj neverovatno glasan zvuk,i to svojim penisom! Mužjak trlja penis od hrapavu površinu stomaka,i na taj način stvara zvuk jačine 99.2 dB.

25. Na kraju da dodamo i to da svetski dan životinja se obeležava  4. oktobra. svake godine

 Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1