Najzanimljiviji sajt Balkana
zatvor

Mada smo već jednom pisali o neobičnim i uspešnim bekstvima iz zatvora danas vam prenosimo još 8 takvih sličnih uspešnih bekstava. Ovi zatvorenici su uspeli da ostvare svoj "zatvorski san" da se dočepaju slobode makar i na kratko vreme ili duže vreme...
 
1. Hoakin “El Čapo” Gusman opet pobegao
 
Prvi sa kojim će mo se pozabaviti je Hoakin “El Čapo” Gusman 13 godina bio je  u bekstvu on  je prošlog vikenda, posle nešto više od godinu dana provedenih u zatvoru, ponovo je uspeo da umakne ruci zakona. U okviru scenarija, koji podseća na film “Bekstvo iz Šošenka”, Gusman, milijarder i vođa moćnog narko-kartela Sinaola, pobegao je kroz kilometar i po dug tunel, koji je povezivao njegovu ćeliju i zgradu koja se zida izvan zatvorskog kruga.
 
Za čovekom, koga nazivaju “meksičkim Bin Ladenom”, organizovana je velika potera. Letovi su suspendovani, a na putevima su postavljene blokade. U toku je saslušanje 18 pripadnika zatvorskog osoblja u vezi s njegovim nestankom. Gusmanovo bekstvo je poslednji u nizu najsmelijih pokušaja bekstva, od kojih nisu svi bili uspešni.
 
2. Neuspela kopija “Šošenka”
 
Prošlog meseca, dvojica američkih zatvorenika izveli su detaljno organizovanu akciju bekstva iz zatvora nakon što su upotrebili električne mašine da preseku čelične zidove svojih ćelija. Ričard Mat (48) i Dejvid Svet (34) četvoronoške su se provukli kroz mrežu uskih tunela i dospeli izvan zidina zatvora “Klinton” u Danemori. Čuvarima su ostavili poruku, u kojoj je pisalo: “Prijatan dan!”
 
Za razliku od junaka holivudskog filma “Bekstvo iz Šošenka” Endija Dufrena, Matu i Svetu nije bilo suđeno da dugo budu slobodni. Mat je ubijen 20 dana nakon bekstva, a Svet je uhapšen dva dana kasnije.
 
3. Bekstvo iz Alkatraza
 
Savezni zatvor “Alkatraz”, maksimalno obezbeđena ustanova ostrvcetu pored obale San Franciska, trebalo je da onemogući svaki pokušaj bekstva, a trojica zatvorenika, koji su, uprkos tome, pobegli juna 1952, poslužili su kao inspiracija za jedan od najvećih holivudskih filmova.
 
Klarens Onglin, Džon Onglin i Frenk Moris osuđeni su zbog niza zločina, uključujući i pljačku banke i krađu automobila, kada su odlučili da pobegnu iz klaustrofobičnih ćelija. 
 
Prosekli su rupe u zidovima ćelija, a u krevetima ostavili lutke da bi zavarali čuvare. Pošto su napustili zgradu kroz ventilacioni otvor, popeli su se na ogradu i napravili splav od kišnih mantila i lepka i oko deset uveče pobegli preko Zaliva san Francisko. Moris i braća Onglin nikada nisu nađeni, a istražitelji su zaključili da su se udavili u moru. Film “Bekstvo iz Alkatraza”, međutim, dovodi u pitanje ovu teoriju.
 
4. Uhvati me ako možeš
 
Spisak najsmelijih bekstava iz zatvora ne bi bio kompletan bez Frenka Abignejla - međunarodnog prevaranta, čije su godine mladosti opisane u filmu iz 2002. “Uhvati me ako možeš”.
 
Abignejl je počinio niz zapanjujuće smelih zločina. Između 16. i 18. godine, pod lažnim identitetom pilota avio-kompanije “Pan Am”, preleteo je čak 1.600.000 kilometara. Na prevaru je dobio sedište u pilotskoj kabini, mada je kasnije priznao da je bezbroj puta ostao sam za komandama aviona kada bi pilot otišao u toalet.
 
Nakon što je osuđen na 12 godina robije u SAD, Abignejl je imao sreću da ga u zatvor odveze policajac, koji je zaboravio dokumenta zatvorenika. Abignejl je ubedio čuvare da je inspektor na tajnom zadatku. Zbog toga je imao mnogo bolji tretman nego ostali zatvorenici, a pobegao je uz pomoć prijatelja i navodnog policijskog kolege Džina Sebringa, koji je prošvercovao dve lažne propusnice u zatvor (agenta FBI i zatvorskog inspektora). Abignejlu nije trebalo mnogo vremena da ubedi čuvare da mora da se sastane sa agentom FBI. Čuvari su pozvali broj na propusnici agenta, Sebring se javio, a Abignejl je na glavni ulaz išetao iz zatvora.
 
 
5. Ključem iz zatvora do slobode
 
U 20. veku zatvor "Parkerst", na ostrvu Vajt, važio je za britanski odgovor Alkatrazu, ali to nije sprečilo trojicu zatvorenika da se upuste u detaljno isplanirano bekstvo.
 
Kit Rouz, Endru Rodžer i Mejtu Vilijas služili su kaznu zatvora, između ostalog, zbog ubistva i podmetanja bombe, kada su pomoću ključa koji su sami napravili 1995. pobegli iz zatvora. Otvorili su nekoliko vrata, isekli žičanu ogradu i popeli se uz zatvorski zid. Uzeli su taksi do letovališta Sendaun, gde su četiri dana u pokušavali da ukradu avion ili brod. Spavali su u polju, a otkrio ih je zatvorski čuvar, koji u tom trenutku nije bio na dužnosti, i obavestio policiju.
 
6. Korejski Hudini Jogin
 
Jogin Čoj Gap Bok koristio je malo drugačiju metodu bekstva. Umesto da savija zatvorske šipke, iskoristio je prednosti svog savitljivog tela i provukao se kroz mali otvor na dnu ćelije, koji je služio za ubacivanje hrane. Za ovaj manevar su mu bile potrebne svega 34 sekunde. Uhapšen je šest dana kasnije i smešten u ćeliju sa znatno manjim otvorom za dostavljanje hrane.
 
7. Spasonosno bekstvo iz Aušvica
 
Bekstvo Alfreda Veclera iz nacističkog logora smrti Aušvic verovatno je najznačajnije u istoriji.Slovački Jevrejin je pobegao zajedno s logorašom Rudolfom Vrbom aprila 1944. tako što se sakrio ispod gomile drva koju su drugi zatvorenici natopili duvanom i benzinom da bi zavarali zatvorske pse. Posle četiri noći skrivanja u drvima, dvojica muškaraca su obukla ukradenu odeću i započela 100 km dugo putovanje preko poljsko-slovačke granice.
 
Vecler je u džepu imao plan unutrašnjosti logora, podatke o gasnim komorama i etiketu s kante gasa “cikon B”, koji su nacisti koristili da ubiju milione ljudi. Bio je to prvi detaljni izveštaj o Aušvicu koji su saveznici smatrali verodostojnim i doveo je do bombardovanja zgrade u kojoj su se nalazili nacistički zvaničnici koji su bili nadležni za deportovanje Jevreja u logore. Zahvaljujući tome, spaseno je 120.000 mađarskih Jevreja
 
8. Leteći zavorenik Paskal
 
Fracuski ubica Paskal Paje bio je ozloglašen u celom svetu zbog uloge u nizu smelih bekstava iz zatvora u kojima je koristio helikoptere. Prvo bekstvo desilo se 2001, kada se dogovorio sa saučesnicima da ga helikopterom pokupe s krova seoskog zatvora. Dve godine kasnije, na isti način organizovao je bekstvo još trojice zatvorenika.
 
Paje je kasnije uhapšen i osuđen na 30 godina zatvora za ubistvo 2005. Iako je bio jedan od najbolje čuvanih zatvorenika u Francuskoj, ponovo je uspeo da pobegne 2007, iskoristivši proslavu godišnjice pada Bastilje i uskočio u helikopter koji su dovezli četvorica maskiranih muškaraca. Uhapšen je nekoliko meseci kasnije nedaleko od Barselone i prebačen na tajnu lokaciju, gde se i danas nalazi.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala