Najzanimljiviji sajt Balkanapapirus iz Egipta
Komadić prastarog papirusa gde se spominje Isusova žena nije falsifikat,ovo su objavili američki naučnici a rezultat je naučne analize kontroverznog teksta, izjavila je grupa američkih istraživača....


Pergament, za koji naučnici veruju da potiče iz Egipta, sadrži nekoliko nepotpunih redaka teksta pisanog drevnim egipatskim koptskim jezikom.U kojems toji napisano: “Isus im je rekao, Moja žena” i još “Ona će moći da bude moj učenik“.

Otkriće papirusa 2012. godine podiglo je veliku prašinu. Budući da u hrišćanskoj tradiciji Isus nije bio oženjen, to je ponovo podstaklo debatu o celibatu i ulozi žene u crkvi.Vatikanski list ga je proglasio falsifikatom, zajedno sa jednim delom stručne javnosti koja sumnja u njegovu autentičnost na temelju brojnih gramatičkih grešaka i neizvesnog porekla.

Najnovija naučna analiza smećkastog fragmenta i mastila, kao i rukopisa i gramatike, ukazuje da je reč o drevnom dokumentu.

"Nije pronađen nijedan dokaz da je posredi prevara novijeg datuma" saopšteno je iz odseka za religijske studije Univerziteta Harvard.

Papirus, veličine osam puta četiri centimetara, najverovatnije potiče iz perioda između šestog i devetog veka, a mogao je najranije nastati u drugom veku, navode se u studiji koja je objavljena u časopisu “Harvard Theological Review”.Radiokarbonsko datiranje i analiza mastila pomoću mikro-Raman spektroskopije obavljeni su na Kolumbija i Harvard Univerzitetu kao i na Institutu tehnologije Masačusetsa.

"Naučni tim je zaključio da su hemijski sastav papirusa i obrazci oksidacije istovetni kao i kod starih papirusa upoređenjem fragmenta jevađelja Isusove žene sa fragmentom Jovanovog jevanđelja" navodi se u studiji.

Samo poreklo papirusa je nepoznato. Karen King, profesorka istorije ranog hrišćanstva na Harvardu, dobila ga je 2012. od privatnog kolekcionara koji je želeo da ostane anoniman.Ona je rekla da to što je nauka potvrdila da je reč o drevnom papirusu i dalje nije dokaz da je Isus bio oženjen, već da su rani hrišćani aktivno diskutovali o celibatu, braku, porodici, seksu i mogućnosti da žene budu Isusovi učenici.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala