Najzanimljiviji sajt Balkana

izmislio pametni pistolj

Ovih meseci SAD sve više dolazi vesti o oružanom nasilju i zločinima u vezi sa vatrenim oružjem tako je američki student Kaj Klepfer (19) iz Kolorada,odlučio je da to stanje barem malo smanji te je izmislio i napravio "pametni pištolj"...


Ovaj prototip "pametnog pištolja" bi tako sprečio slučajno okidanje, krađe, samoubistva i nezakonitu upotrebu.


Glavni podstrek za Klepfera bila je pucnjava u bioskopu "Aurora", u kojoj je 2012. poginulo 12 ljudi. Zato je došao na ideju da izmisli i razvije "pametni pištolj" kao projekat za srednjoškolski sajam nauke, što je kasnije postalo i njegova životna želja.

Kai Kloepfer koji je student MIT-a uložio je mnogo vremena i energije da njegov projekat "pametnog pištolja" dođe do faze prototipa, a sada pokušava da ode korak dalje — da bude u stanju da finansira, masovno proizvodi i prodaje svoj koncept.

Konceptualno, "pametni pištolj" inkorporira tehnologije koje bi sprečile da pištolj koristi neovlašćeno lice. Kajevo dobronamerno rešenje je dizajnirano da spreči slučajno okidanje, krađe, samoubistva i nezakonitu upotrebu.

"Prvobitno sam radio na nefunkcionalnim prototipima koristeći plastične flaše, ali sam vremenom, uz pomoć malog tima i nakon osvajanja nekih nagrada, uspeo da prikupim dovoljno sredstava da nastavim istraživanje. Sada smo došli do faze funkcionalnih modela, a do kraja ove nedelje imaćemo pravi model vatrenog oružja sa pametnom tehnologijom, kazao je Klepfer

Kada korisnik normalno drži pištolj, on očitava njegov otisak prsta i upoređuje ga sa listom korisnika koja je „učitana“ u memoriju pištolja. Ukoliko se podaci poklope — pištolj je spreman za paljbu. U suprotnom, ostaje zakočen.

Sam senzor za otisak prsta koristi kodiranje na nivou onog koje koristi vojska, sa ključem jedinstvenim upravo za taj pištolj, kako bi se obezbedio najviši mogući nivo sigurnosti da pištolj može da koristi samo vlasnik i ljudi koje je on ovlastio.

Kaj o narednim fazama projekta kaže: „Biće potrebno još oko godinu dana da dobijemo konačni dizajn i dođemo do komercijalne faze projekta".

Klepfer za kaže da je naišao na podeljene reakcije, uglavnom ipak pozitivne: "Bilo je zabrinutosti zbog pouzdanosti tehnologije, ali i negativnih komentara onih koji se snažno zalažu za nošenje oružja."

Mladi student se nada da će njegov projekat ostaviti pozitivan trag u društvu SAD-a, što je oduvek i planirao.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1