Najzanimljiviji sajt Balkanaskakavacima protiv eksploziva

Insekti istrenirani da namirišu eksploziv i upozore vojsku ili policiju zvuči kao naučna fantastika ipak nije fantastika! Poslednje tri godine vojska SAD-a....

obavjala je bizaran i gotovo neverovatan eksperiment: "Treniranje skakavaca da namirišu eksploziv".

Naučnici kažu da ljude ovaj potez ne bi trebalo da čudi, jer su insekti neverovatno osetljivi.

"Insekti imaju neverovatno razvijena čula, i mogu da namirišu raznorazne hemikalije", rekao je biomedicinski inženjer Baranidharan Raman.

"Mogu da osete novi miris u okolini za nekoliko milisekundi", tvrdi Raman dodajući da to isto čine i psi, delfini ali i slonovi i pacovi.

Do sada su psi bili najbolji uzbunjivači, ali naučnici smatraju da je insekte mnogo lakše kontrolisati. Zbog toga naučnici planiraju da "treniraju" skakavce da nanjuše eksploziv, tako što će ih operisati i u ugraditi im posebne senzore i odašiljače.

Skakavci bi se oporavili svega dan nakon operacije i potom bi mogli da "idu na teren" kao da se ništa nije dogodilo. Idealan skakavac će ići na mesta gde ljudskoj nozi nije lako da kroči, njuškaće da li ima eksploziva, a potom će specijalnim odašiljačima upozoriti nadležne.

Inženjeri se nadaju da će prototip "super-skakavaca" napraviti do kraja godine, a da će ove moćne bube stupiti na dužnost već za dve godine.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala