Najzanimljiviji sajt Balkana

praviće planinu u emirati

Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirat dala je dvema grupama 400.000 dolara kako bi utvrdili da li mogu da donesu više kiše u regionu sa gradnjom veštačke planine... Tako bi ova pustinjska zemlja mogla bi dobiti umetnu planinu koja bi formirala nove oblake, što bi im omogućilo da povećaju količnu padvina to jeste, kako bi mogli u Arapskim Emiratima mogli da kontrolišu vreme.

Pojedini eksperti skeptični su u pogledu efikasnosti ovog projekta koji je još u povoju, pa tako nisu objavljeni detalji o tome koliko će planina biti visoka i gde će se tačno nalaziti, a kamoli koliko će koštati.

Stvarno izgradnje planine nije van dometa junaštva inženjera u UAE. Mala zemlja na Arapskom poluostrvu imala je grandiozne projekte za zaštitu životne sredine i ranije, kao što su veštačka ostrva i zatvoreno brdo za skijanje.

Stručnjaci Univerzitetske Korporacije za atmosferska istraživanja (UCAR) u Koloradu trenutno rade na detaljnoj analizi modela koja će, prema rečima rukovodioca studije Tolofa Bruintjesa, koštati oko 400.000 dolara.

“Želimo da analizirmo uticaj na vremenske prilike pomoću takve planine, koliko bi ona trebalo da bude visoka i kakav bi pad trebalo da ima”, kaže on, najavljujući izveštaj o prvoj fazi studije ovog leta.

Prošle nedelje otkriveno je da je UAE potrošila 588.000 dolara u protekloj godini za 186 letova, koji su rasprašili kalijum-hlorid, natrijum-hlorid i magnezijum po oblacima. Ovakav proces može da izazove padavine.

UCAR će predstaviti svoje nalaze u UAE kasno ovog leta, posle čega će vlada Arapskih Emirata proceniti da li je projekat finansijski izvodljiv.

Inače, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kiša pada samo nekoliko dana godišnje, dok temperature dostižu 43 stepena Celzijusa. Zbog toga godišnje padne svega 13 centimetara kiše.

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala