Najzanimljiviji sajt Balkanapronađena misteriozna kineska drustvena igra

Kineski arheolozi su pronašli tajanstvenu društvenu igru i to u velikoj grobnici koja je vekovima bila sakrivena pod zemljom prenosi vest "Live Science". Očigledno pljačkašima grobnica ovaj komad istorije nije bio interesantan pa je ova igračaka za društvene bila skrivena 1500 godina!...U pitanju je kocka sastavljena od 21 pravouganogo komada sa brojevima, a pored nje je pronađena i polomljena ploča koja je očigledno služila za istu igru.

Kocka je pronađena blizu grada Kingžua, u istočnoj Kini. Arheolozi su uspeli da rekonstruišu ploču i otkriveno je da je bila dekorisana sa dva oka okružena crteža oblaka i munje.

Kocka je napravljena od životinjskog zuba i 12 od 14 strana je numerisano brojevima od jedan do šest ispisanih drevnim stilom kineske kaligrafije. Svaki broj je ispisan dva puta, a dve strane su ostale prazne.

Naučnici tvrde da je ovo drevna kineska igra "bo" ili "liubo" koja je bila popularna u dinastiji Han. Osmišljena je sredinom prvog milenijuma pre Hrista, a osnovna pravila igre se ne znaju, jer je niko nije igrao 1500 godina.

Ono što je zanimljivo je da su u grobnici pronađeni skeleti najverovatnije pljačkaša koji su ukrali veliki broj dragocenosti, ali su ostavili ovu društvenu igru.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala