Najzanimljiviji sajt Balkanauništenje  planete zemlje
Veliki asteroid "2004 VD17" mogao bi u bliksoj budućnosti tj oko1. maja 2032. godine udari u našu planetu Zemlju i uništi čovečanstvo,ali američki i ruski naučnici izgleda se pomalo....

svađaju jer imaju različite predloge o tome kako da spreče ( eventualnu) nadolazeću kataklizmu

Kako otkrivaju naučni časopisi, Univerzitet "Džon Hopkins" i Ruski institut za istraživanje svemira predlažu različita rešenja za spasavanje Zemlje.

Amerikanci predlažu da se asteroid izbaci iz orbite tako što bi na njega bile ispaljene rakete, a Rusi veruju da bi taj asteroid iz orbite trebalo izbaciti udarom manjih asteroida. Još prošle godine istraživači sa Odseka Primenjene fizike na Univerzitetu "Džon Hopkins" započeli su projekat koji se tiče promene putanje asteroida

Glavna komponenta ovog projekta jeste raketa, koja bi trebalo da pogodi asteroid i spreči ga da se približi Zemlji.Približna cena projekta je 350 miliona dolara, a istraživanje je već dobilo podršku NASA i Evropske svemirske agencije.
 grafički prikaz planeta
Međutim, naučnici iz Ruskog instituta za istraživanje svemira razvili su svoj način borbe sa asteroidima. Oni predlažu mijenjanje orbita opasnih asteroida izazivanjem sudara sa manjim asteroidima. Ovaj plan zahtijevao bi lansiranje svemirskog broda sa lakomotornim raketama koje bi se mogle spojiti na manje asteroide i usmeriti ih prema Zemljinom gravitacionom polju.

Kada dođu dovoljno blizu Zemlje, gravitacija bi naterala manje asteroide da se zabiju u veće koji su pretnja za planetu.Ruski naučnici smatraju da bi ova tehnika bila isplativija nego ona koju predlažu američki kolege.

Po tvrdnjama NASA-e, između 2017. i 2113. oko 400 astronomskih objekata moglo bi doći u  bliski kontakt sa Zemljom
Ono u čemu se naučnici iz Sjedinjenih država i Rusije slažu jeste da će veliki asteroid proći pored Zemlje 1. maja 2032. na udaljenosti od 3.000 kilometara i da bi mogao eventualno da je "zakači".

Tako naučnici previđaju da daleke 2182. godine,osnosno u narednom veku, planeti Zemlji( op.aut. ako bude i postojala kako je čuvamo) preti rizik od kontakta sa asteroidom "1999 RQ36".

Sudar sa bilo kojim od ovih svemirskih tela mogao bi izazvati eksploziju koja bi u potpunosti uništila civilizaciju.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala