Najzanimljiviji sajt Balkana

svemir-frb-signali-Astronomi su identifikovali prvi pouzdani obrazac izvora brzih misterioznih radio-talasa iz dubina svemira, ali još ne znaju šta je uzrok te pojave i odakle dolaze ti misteriozni snignali iz svemira!?...

Astronomi iz celog sveta su tako već fascinirani misterioznim radio-signalima koji „bombarduju“ našu planetu iz dubokog svemira. Neki od njih ih povezuju sa mogućim vanzemaljskim obaveštenjima.

Međunarodni tim naučnika kog predvode astronomi iz Britanske Kolumbije u Kanadi, otkrila je da misteriozni izvor radio-signala dopire iz galaksije koja je udaljena 500 miliona svetlosnih godina od našeg, Sunčevog sistemaObrazac su otkrili istraživači u programu "Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment", nakon 400 dana posmatranja.

Utvrđeni radio-izvor naime emituje signal u trajanju od nekoliko milisekundi jednom na sat, tokom četiri dana. Potom se aktivnost prekida na 12 dana, a onda sledi opet ciklus emitovanja od četiri dana. Dakle, utvrđen je 16-dnevni ciklus.


Otkriće je važno jer od radio-signala bržih od 150 zabeleženih u opservatorijama širom planete Zemlje u poslednjih deceniju i po, samo njih deset se ponovilo, ali nijedan tako stabilno kao izvor koji se analizira u studiji. Štaviše, samo je nekolicina signala praćena do galaksija iz kojih su došli.

Misteriozni signal, poznat kao FRB 180916.J0158+65, (svojevrsne erupcije u svemiru zovu se FRB, tj. brzo emitovanje radio-talasa. prvi put je otkriven 2017. godine, ali se i dalje neprestano ponavljao, mada oko 600 puta slabije nego prvi put.

Naučnici su u studiji analizirali 28 „rafala“ radio-signala u periodu između septembra 2018. i oktobra 2019, potvrdivši obrazac uz zaključak da je ovo "prva otkrivena periodičnost bilo koje vrste u izvoru FRB-a"

Novi FRB uhvaćen je na SDS J015800.28+264253.0 galaksiji koja formira zvezdu na oko 500 miliona svetlosnih godina od Zemlje.

"Otkrivanje 16,35-dnevnovnog perioda u ponavljanju FRB izvora je važan dokaz prirode tih objekata", saopštili su naučnici, pružajući nekoliko mogućih objašnjenja ovog fenomena.

"Ovo je veoma značajno. Potencijalno nas može odvesti u zanimljivom pravcu da bismo došli do izvora ovih ponavljenih emisija", rekao je Dankan Lorimer, astrofizičar sa Univerziteta Zapadna Virdžinija.

Doktor Leon Ostrum iz Holandskog instituta za radio astronomiju rekao je da, uprkos činjenici da se još ne zna šta uzrokuje signale, i šta im je izvor, sa sigurnošću se zna „šta nije njihov izvor“.

"Da je u pitanju emiter poruke vanzemaljaca, mislio bih da bi se to emitovalo brže, jer period od 16 dana nije efikasan za komunikaciju. Zamislite da dobijate jedan signal svakih 16 dana – bila bi vam potrebna večnost da razmenjujete poruke“, zaključio je dr Ostrum.

Jedna mogućnost je da je reč o objektu koji kruži oko Sunca i šalje signale samo u određenom momentu u svojoj orbiti.
Druga je da bi to mogao biti signal koji šalje binarni skup zvezda koji se sastoji od masivne i super guste, visoko magnetizovane neutronske zvezde. Ili bi to mogao biti samostalni objekt nastao rotacijom ili kolebanjem poput visoko magnetizovane neutronske zvezde.

Iako to naučnici ne spominju, ne isključuje se mogućnost da bi mogao biti vanzemaljski oblik života koji pokušava uspostaviti kontakt sa drugim oblicima života u galaksiji.

Naučnici su bili fascinirani konceptom uspostavljanja kontakata sa venzemaljcima radio-talasima još od 1890-ih, a brojne zemlje su prošlog veka izgradile veliki broj radio-teleskopa kako bi „uhvatile“ dolazne, venzemaljske radio-talase.

Autori studije planiraju da posmatraju objekt koji emituje signale vodeći računa o tragovima u vezi sa njegovim poreklom. Skeniranje SDS J015800.28+264253.0 pomoću teleskopa za rentgensko i gama-zračenje može pružiti nove tragove za utvrđivanje njegovog identiteta.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1