Najzanimljiviji sajt Balkana


Astronomi iz Evrope otkrili skoro 50 novih planeta koje se nalaze iza našeg sunčevog sistema.Od tih novootkrivenih 50 planeta 16 podseća na našu Zemlju.?? I ovo je do sada najveći broj otkrivenih planeta istovremeno.

Najveća planeta u ovom skupu od 50 planeta koje su pronašli evropski astronomi  planeta koja nosi oznaku HD 85512 b i ona je po masi tri puta teža od Zemlje,a od nas je udaljena oko 36 svetlosnih godina i nalazi se u Vela sazvežđu.

Inače ovo je samo jedna od 50-ak novih planeta koje se nalaze u okruženju sunčevog sistema.Naučnici kao i astronomi veruju da medju ovih 50 novih otkrivenih planeta bar 16 planeta poseduju vodu,pa predpostavljaju da na njima ima i života.

- Otkriće planete HD 85512 b ukazuje da mogućnost postojanja drugih "Zemlja planeta" na kojima je moguć život i to oko zvezda koje su slične Suncu- rekao je astronom Majkl Mejor sa univertziteta u Ženevi.

Ove planete od kojih neke imaju masu istu kao Zemlja,dok druge su na primer i po 10 puta teže,posebno su zanimljive za astronome jer veruju da bi na njima razvoj života bio izvodljiviji i lakši nego na našoj planeti zemlji.
izvor:blic.rs

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala