Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija:Galaksija svemir Tim istraživača astrnoma sa Jejl univerziteta i Univeziteta Santa Kruz u Kaliforniji otkrili su do sada najudaljeniju galaksiju u svemiru.!...

Novootkrivena galaksija EGS-zs8-1, je toliko udaljena od Zemlje da je svetlost koja se iz nje vidi stara oko 13 milijardi godina.!

Univerzum je sam po sebi star 13,8 milijardi godina. To znači da je ova galaksija počela da se formira kada je univerzum imao samo pet odsto svojih sadašnjih godina - oko 670 miliona godina posle Velikog praska. 

!Ova galaksija je tada već izgradila 15 odsto mase našeg Mlečnog puta. A imala je samo 670 miliona godina za to. Univerzum je tada bio veoma mlad" kazao je Paskal Oič sa Jejl Univerziteta

Naučnici su galaksiju otkrili pomoću svemirskog teleskopa Habl i utvrdili su da je u ranom periodu univerzumu ona bila među najsvetlijim objektima u svemiru. Istraživači planiraju da nastave da istražuju ovu galaksiju i da proučavaju na koji način je uticala na rano uobličavanje univerzuma.

Istraživanje će se nastaviti kada 2018. počne da se koristi teleskop Džejmsa Veba, koji će omogućiti lakše proučavanje svemira.

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala