Najzanimljiviji sajt Balkana
Nedavno astronimi su izašli u javnost da su otkrili ogromnu planetu koja je u celosti sastavljena od dijamanta!Ova "dijamantska" planeta ima orbitu oko zvezde vidljive golim okom.....

Planeta je nazvana "55 Cancri e", i dvostruko je veća od naše planete Zemlje,kruži oko zvezde slične našem Suncu,a udaljenost je nekih 40 svetlosnih godina, dok se nalazi u sazvežđu Raka.

Dijamantska planeta, koju je otkrio američko-francuski istraživački tim, kreće se velikom brzinom tako da jedna godina na njoj traje jedva 18 sati.Novootkrivena planeta ima dva puta veći radijus i, s obzirom da je daleko gušća, osam puta veću masu od Zemlje. Takodje je izuzetno vrela, sa površinskim temperaturama koje dostižu 1.648 stepeni Celzijusa

"Površina planete je prekrivena grafitom i dijamantom umesto vodom i granitom"izjavio je za Rojters Niku Madhusudan, istraživač sa Jela, čija će studija biti objavljena u Astrofizičkom žurnalu.

Prema studiji, na kojoj je saradjivao i Olivije Muzis sa Instituta za astrofizička i planetološka istraživanja u Tuluzu, u Francuskoj, najmanje jedna trećina mase dijamantske planete, što je jednako tri Zemljine mase, sačinjena je od dijamanta.

Astronomi su i ranije pronalazili dijamantske planete, ali je ovo prvi put da su otkrili jednu koja orbituje oko zvezde nalik našem Suncu i mogli da je tako detaljno proučavaju.
"Ovo je naš prvi uvid u stenoviti svet koji ima fundamentalno drugačiji hemijski sastav od Zemlje", izjavio jeMadhusudan

On kaže da otkriće planete bogate ugljenikom navodi na zaključak da se više ne može pretpostavljati da udaljene stenovite planete imaju hemijski sastav, unutrašnjost, atmosfere ili biologiju sličnu našoj planeti.
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala