Najzanimljiviji sajt Balkanaplaneta misteriozna

Astronomi koji istražuju naš solarni sistem pronašli su još jedno za sada misteriozno planetarno telo (planetu) koje vreba na najudaljenoj ivici našeg solarnog sistema. Nazvali su ga DeeDee....

DeeDee (skraćenica od Udaljeni Patuljak) – je u stvari prvi put otkriven na jesen 2016. godine, ali su astronomi imali vrlo malo znanja o objektu i njegovoj fizičkoj strukturi.

Zagonetni objekat je pronađen pomoću Blanco teleskopa dugačkog 4 metra u Cerro Tololo Međuameričkom opservatorijumu u Čileu, u sklopu tekućih opservacija Istraživanja tamne energije.

Sada, zahvaljujući novim podacima koje su astronomi prikupili koristeći Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), stručnjaci su dobili sveže podatke o pravoj prirodi zagonetnog objekta: Mnogo je veći nego što su naučnici očekivali da bude.

Stručnjaci su otkrili da je DeeDee otprilike oko dve trećine veličine patuljaste planete Ceres – najvećeg člana koji nastanjuje pojas asteroida našeg sunčevog sistema, i da ima dovoljno mase da bude sferičan.
deedee planeta
DeeDee se nalazi na oko 92 astronomske jedinice (AU) od sunca – ili skoro 140 milion kilometara. DeeDee-ju je potrebo više od 1.100 godina da obavi jednu orbitu oko našeg sunca.

U stvari, misteriozni objekat je toliko udaljen od Zemlje da je potrebno 13 sati da svetlo sa DeeDee-ja stigne do naše planete.

Ove karakteristike čine DeeDee drugim najudaljenijim trans-neptunskim objektom.

Trans-neptunski objekat (TNO) je svaka mala planeta u Sunčevom sistemu koja kruži oko Sunca na većoj prosečnoj udaljenosti od Neptuna, 30 astronomskih jedinica (AU). Najveći poznati trans-neptunski objekat je Pluton, zatim Eris, 2007 OR10, Makemake, i Haumea.

"Daleko iza Plutona je region iznenađujuće bogat planetarnim telima. Neka su prilično mala, ali su druga veličine skoro kao Pluton, a mogla bi biti i mnogo veća,“ rekao je Dejvid Gerdes, naučnik sa Univerziteta Mičigen i vodeći autor rada koji se pojavio u Astrophysical Journal Letters.

"Zbog toga što su ovi objekti tako daleki i tamni, izuzetno ih je teško otkriti, a kamoli detaljno ih proučiti. ALMA, međutim, ima jedinstvene mogućnosti koje nam omogućavaju da saznamo uzbudljive detalje o ovim dalekim svetovima."

Naučnici veruju da je otkrivanje objekata kao što je DeeDee izuzetno važno, jer su to ostaci iz stvaranja našeg sunčevog sistema.

DeeDee je takođe izuzetno hladan svet.
"Mi smo izračunali da bi ovaj objekat bio izuzetno hladan, samo oko 30 stepeni Kelvina, malo iznad apsolutne nule," rekao je Gerdes.

Zanimljivo, koristeći toplotni otisak DeeDee-ja, stručnjaci su tek tada bili u mogućnosti da potvrde da je patuljasta planeta "užasno velika," ali je bila toliko mračna da je reflektovala samo oko 13 odsto sunčeve svetlosti koja je dostigla do nje.

Izvor:Webtribune.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala