Najzanimljiviji sajt Balkanabio autobus kao gorivo koristi ljudski izmet
Gradsko saobraćajno preduzeće iz Bristola pustilo je u upotrebu prvi autobus koji pokreće metan dobijen iz ljudskog izmeta i otpadaka od hrane odnosno prvi autobus kojeg prokreće judski izmet!...

I od ovog meseca bio-autobus  počeće redovno da saobraća ulicama Bristola. Vozilo može da pređe oko 300 kilometara sa punim rezervoarom, a za punjenje je dovoljan izmet petoro ljudi koji oni izbace tokom godinu dana.Bio-autobus na primer za maršutu od 24 kilometara potroši izmet iz oko 32.000 domaćinstava. 

 Izduvni gasovi iz bio-busa u odnosu na tradicionalna goriva – sadrže 30 odsto manje gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, a dodatno se filtriraju da se ne bi osećao neprijatan miris.

"Geneko“, podružnica preduzeća za preradu vode „Veseks water“, vodi postrojenje za proizvodnju metana iz ljudskog izmeta i drugih otpadaka, a gas šalje dalje u gradsku mrežu.

 Postrojenje je u stanju da proizvede dovoljno metana za snabdevanje 8.300 domaćinstava, odnosno više od 1,5 miliona kubnih metara metana godišnje.Dok je ispred postrojenja pumpa za snabdevanje bio-autobusa ovim gorivom

"Očekujemo više od 10.000 putnika tokom četvoronedeljnog probnog perioda“, kaže Kolin Fild, direktor inženjerskog odeljenja autobuske kompanije grada Bata, u čijem je vlasništvu novi autobus.

U bio autobusu koji koristi ljudski izmet kao gorivo može da se smesti oko 40 osoba, a prvi put je predstavljen prošle 2014. godine s jeseni. On je saobraćao samo jednom, i to od bristolskog aerodroma do centra Bristola, a od 25. marta će voziti ovom maršutom četiri dana nedeljno.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala