Najzanimljiviji sajt Balkana
"AIRPod" automobil koji ide na kompresovani vazduh.

Ekološki automobili polako ulaze na tržište automobilske industrije kao i tržišta.Za sada prvi primerci  električnih automobilia su i dalje veoma skupi prosečnom kupcu, automobila, uz sve treba i dobra saobraćajna infrastruktura koja je u nekim zemljama nerazvijena, međutim, na tržištu će se uskoro pojaviti novi igrač - "AIRPod" mini automobil koji ide na kompresovani vazduh."...
 
Čovek iza ovog projekta se zove Gaj Negre, koji je u saradnji sa firmom Zero Pollution Motors i uz američku MDI licencu možda došao do rešenja modernog vozila sa nultom emisijom štetnih gasova koje pokreće kompresovani vazduh.
 
I ranije su postojali prototipovi vozila sa ovom tehnologijom, međutim, ovaj projekat je upravo dobio investiciju od 5 miliona dolara kako bi se AIRPod pretvorio u stvarnost.
 
Cena AIRPod-a je oko 10.000 dolara (oko 8.860 evra), a troškovi ulaganja nakon kupovine su minimalni. Domet iznosi 128km, a može da se dopunjuje na bilo kojoj benzinskoh pumpi uz pomoć kompresora za vazduh.

Tankiranje traje samo 5 minuta i naplaćuje se 2 dolara u SAD, odnosno 50 centi širom Evrope. Kompozitna plastična karoserija ima dimenzije 2 metra dužine, 1.6 širine dok je visina ovog zanimljivog i neobičnog futurističkog automobla 2 metra. 

Postoje dve verzije: putnički model "AIRPod" težine 291 kg i teretni model "AIRPod" ima težinu od 209 kg. Putnički model opremljen je sa tri sedišta, od kojih je jedno odnosno dva okrenuta unazad
 
Kao što se da i očekivati, brzina nije njegov glavni atribut pošto postiže oko 80km/h što je više nego dovoljno za gradsku vožnju. Zero Pollution Motors već planira izgradnju prve fabrike na Havajima, a prvi primerci AIRPod-a bi sa proizvodnih traka mogli da siđu već krajem ove 2015. godine.
 

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala