Najzanimljiviji sajt Balkana


letelica nebeski kit
Letelica odnosno avion koji ima tri nivoa,a koja bi se sama raspadala na delove tokom prinudnog sletanja( tj kvara avioan) te tako bi se smanjio broj potencijalnih žrtvi, mogla bi da predstavlja budućnost aviotransporta.....


Španski dizajner Oscar Vinals osmislio je futurističku letelicu koja bi, ukoliko se izgradi, bila veća od Airbusa A380,Ova letelica bi više ličila na jedan svemirski brod nego na avion a imala bi krila kojabi se mogla sama popravljati.Ime ove neobične letelice je "Nebeski kit" (engl. Sky Whale)


Ukoliko ovaj projekt bude realizovan, putnici će moći putovati u tri klase,odnosno letelica bi imaala tri nivoa.Motori ne bi bili fiksirani i mogli bi se skidati, a u slučaju nesreće, krila bi se automatski odvajala od dela u kojoj su smešteni putnici kako bi se smanjio broj eventualnih žrtava. A uzletanje bi bilo moguće i vertikalno.

Dužina Nebeskog kita  bi bila 77 metara a raspon krila bi imao  88 metara što bi za osam metara više od Airbusa A380. Sky Whale letelica bi imala kapacitet od 755 putnika i tri klase: turističku, biznis klasu sa pogledom i prvu klasu u kojoj bi putnici uživali u neverovatnom luksuzu,a same aviokompanije bi ostvarile značajne uštede.

 Svaki od putnika imao bi virtuelne prozore koji bi ih zabavljali za vreme leta.Vinals misli da bi Sky Whale letelica mogla biti napravljena od nove generacije materijala na bazi keramike ili vlakana kompozita. Avion bi imao aktivna krila, a pokretao bi ga hibridni turbo-električni pogon.

Nebeski kit  bi se napajao putem sunčanih zraka zahvaljujući solarnim ćelijama na krilima, a zahvaljujući njhovoj pokretljivosti mogla bi sleteti na svaku pistu bilo gdje u svetu.U nastavku pogledjate mini foto galeriju letelice  "Nebeski kit"

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1