Najzanimljiviji sajt Balkana

mleko sommelier Bas de Groot
Bas de Grot iz Holandije je oduvek je voleo mleko, ponekad je znao popiti čak 3-4 litra mleka dnevno. Kravlje mleko ga je zaista fasciniralo nakon što je prvi put probao sirovo na jednoj farmi....Kaže da je prvi put tada osetio super ukus koji je oduševio njegova čula.Grot je tako počeo da istražuje kakav ukus ima mleko iz različitih holandskih regiona .

ovog holanđanina Bas de Grota mnogi nazivaju prvim somelijeom za mleko na svetu.On danas, putuje svetom i degustira sirovo kravlje mleko, čime je stekao svetsku slavu.

Inače ako ne znate, izraz somelije uglavnom vezuje za vino i ta "titula" se odnosi samo na školovane i poznavaoce vina, De Grot je dobio tu čast da ga prozovu prvim somelijeom za kravlje mleko.

Tokom godina razni degustatori su prozivani somelijeima Ali, za mleko postao je samoo jedan degustator - Bas de Grots. Za razliku od vinskih eksperata, De Grots može po mleku tačno odrediti šta krava jede i sa kakvog tla potiče njena hrana.

"Da, moglo bi se reći da sam lud za mlekom... Zapravo, ja sam ovisnik o mleku. Nekada sam pio i do 4 litra mleka dnevno; za doručak, ručak, večeru... Čak i kada bi drugi uzeli grickalice, ja sam uzimao mleko. Danas pijem manje mleka, jer pijem isključivo sirovo mleko, koje je dosta jače", kaže de Grot.

Priznaje da je iz dugogodišnjeg iskustva degustacije mleka shvatio da svaka krava daje drugačije i specifičnije mleko, tako da svaki mlekar ima specifično mleko.

De Groot redovno organizuje druženja gde se mogu degustirati razne vrste mleka,počev od sirovog pa do onog iz supermarketa.

Nakon što probaju svako mleko, njegovi gosti onda vode duge diskusije o ukusu, mirisu, jačini... Na primer De Grot navodi, kako se razlikuje mlijeko od krava iz Nju Džerzija, koje je puno masti i proteina, od mleka sa holandskih farmi, gde se krave mahom hrane na kukuruznim poljima.

Ishrana krave ima najveći uticaj na ukus mleka tako mleko krava koje se hrane na kukuruznim poljima ima daleko puniji ukus, ali ima i neku gorčinu u sebi.Takvo mleko je po ukusu najbliže onom iz supermarketa, kaže De Grot prvi na svetu somelije za mleko

De Grot kaže da ne voli mleko koje je obrano i prerađeno koje dolazi s polica supermarketa je takvo mleko nema nikakv bezličan ukusDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1