Najzanimljiviji sajt Balkana


grad Bruges Belgija
U Belgijskom gradu Brugesu, velik problem u očuvanju samog grada kamenom popločanih ulica, ali i srednjevjekovnih građevina, predstavljaju brojni kamioni koji prevoze pivo iz  stare pivare De Halve Maan koja se nalazi u samom centru grada.....


Svake godine više od 500 cisterni sa pivom prolazi gradskim ulicama, što je čak 85 posto kamionskog prometa u centru grada. Umorni od buke, zagađenja i oštećenja koje kamioni izazivaju, gradske valsti belgijskog grada Brugesa odobrili su gradnju prvog "pivovoda" na svetu.


Cevovod koji će biti dužine tri kilometra izgradiće se od pivare do obližnje industrijske zone u kojoj će se pivo flaširati i potom otpremati pivopijama širom sveta, izjavio je direktor pivare Xavier Vanneste.I dodao "Ideja se rodila iz ekoloških, a ne ekonomskih pobuda" izjavio je Vanneste.

Pivo se u De Halve Maanu proizvodi pet vekova, a pivaru godišnje poseti više od 100.000 turista.Postupak flaširanja piva odavno je premešten iz pivovare, ali sama proizvodnja ostala je i ostaće u  samom gradskom centru.

Prilikom izgradnje prvog pivovoda na svetu koristiće se najnovije tehnologije, razvijene pri konstruiranju naftovoda i plinovoda. Troškove izgradnje snosiće pivovara, a izgradnja bi trebala početi sledeće 2015 godine

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1