Najzanimljiviji sajt BalkanaStrepy-Thieu lift za brodove pogled iz ptičije perspektive
Belgijske vlasti su s početkom industrijske ere pokušavale da nađu način da spoje reke Mezu i Šeldu a sve u cilju da olakšaju transport uglja i podstaknu  ekonomski razvoj države. Najlogično rešenje je bio rečni kanal, i o tome su počeli da razmišljaju još davne 1879. godine....

Već u fazi planiranja izgradnje kanala pojavio se ozbiljan problem. Razlika u nadmorskoj visini reka je bila nedostižnih 96 metara. Da bi poduhvat uspeo, izračunali su inženjeri, bilo bi neophodno napraviti čak 32 "lok"” -  veoma komplikovanih brana koje pokrivaju visinsku razliku. Ovakav inžinjerijski i rečni  poduhvat poduhvat bi bio ekstremno skup i gotovo neizvodljiv.
visinska razlika reka je zaista velika
Ministarsto za javne radove je odlučilo da pozove na konsultacije čuvenog stručnjaka za hidrauliku, britanskog inženjera Edvina Klarka, koji je umesto brana predložio izgradnju lifta za brodove.! Pod njegovim nadzorom napravljena su četiri lifta koji su na Centralnom kanalu pušteni za saobraćaj još daleke  1917. godine.
Unutrašnjost lifta za brodove
Originalni kanal je opsluživao samo brodove teške do 350 tona. Početkom 1960-tih, to više nije bilo dovoljno da zadovolji nove evropske standarde od 1350 tona.

Umesto da se proširi postojeći, odlučeno je da se napravi novi „bajpas“ kanal, na kome je nakon izgradnje duge dve decenije (1982-2002) izgrađen je Strépy-Thieu, najviši lift za brodove na svetu. Visinska razlika između baze i vrha je skoro 75 metara, a izgradnja je koštala oko 160 miliona evra!
Lift za borodove Strepy-Thieu

Danas je Strépy-Thieu, pored saobraćajnog puta kroz koji prođe oko 3,000 kilo tona tereta godišnje, i zanimljiva turistička destinacija. Posetioci mogu da pogledaju tehničke detalje u mašinskoj sobi, odgledaju dokumentarne filmove koji prikazuju izgradnju i istoriju postrojenja, ali i da sa vrha lifta uživaju u predivnoj panorami.

 Četiri stara lifta na Centralnom kanalu, koji su bili prethodnici Strépy-Thieua, danas su zbog svog arhitektonskog i istorijskog značaja pod zaštitom UNESCO-a kao deo svetske baštine.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala